Arkea avanteen kanssa

on hyvä tietää perusasiat avanteen hoidosta jotta pysyt terveenä ja pystyt jatkamaan aktiivista elämää

Kuukauden paras avannevinkki

 

”Joku kyseli vinkkejä avannepussin aiheuttamaan hiostamiseen helteillä. Minä olen kokenut avannepussia tukevat alusasut onnistuneeksi valinnaksi, erityisesti hikoillessani lenkeillä ja kesähelteillä. Koska avannepussi laitetaan alusasun sisätaskuun, ei roikkuva osa hiosta ihoa. Itselläni on käytössä alushousuja mikrokuituisina, koska mikrokuitu poistaa kosteutta iholta. Rannalla ja uidessa sisätaskullinen bikinialaosa on myös toimiva ja lisäksi kaunis. Maksavathan nämä tietysti jonkin verran, mutta uskallan kyllä suositella kaikille ihan jokapäiväiseen käyttöönkin. Itse en enää lähde kotoa ilman näitä.”

 

 – Päivikki (Kärsämäki)

 

 

 

”Kerran se sitten tapahtui: Olin menossa viikonloppua viettämään sadan kilometrin päähän ystävien luokse. Huomasin puolivälissä matkaa, että kassini oli jäänyt kotiin. Yhtään avannepussia ei ollut mukana. Pitkän soittelukierroksen jälkeen tavoitin Ilcon sihteerin, joka neuvoi leikkaamaan vatsalla olevan avannepussin alareunaan pienen aukon, tyhjentämään pussin ja puhdistamaan sen reunat sekä lopuksi sulkemaan ilmastointiteipillä. Tällä konstilla pärjäsin hyvin koko viikonlopun!”

 – Tarja (Lapinkylä)

Palkinnoksi hyvästä vinkistä Tarja saa ympäristöystävällisen juomapullon sekä matkatarvikelaukun avannetuotteille.

”Kaikkia hedelmiä ja vihanneksia kannattaa mehustaa mehulingolla. Mehuna ne ovat nopeasti ja hyvin imeytyvässä muodossa ja varmasti pystyt nauttia ravintosuositusten mukaisesti 500 grammaa päivässä, sillä tämä määrä vastaa kahta omenaa ja porkkanaa. Tuorepuristetussa mehussa kaikki vitamiinit ovat tallella eikä sisällä turhia sokereita. Suolitukosten vaaraa ei ole.”

– Mari (Jakkula)

Palkinnoksi hyvästä vinkistä Mari saa Fatboy Point -istuintyynyn.

Ruokavalio on yksilöllistä. Joku syö kaikkea ja toinen välttelee jotain ongelmia aiheuttavia ruokia. Omalla ruokavaliolla voi vaikuttaa suolikaasun muodostumiseen ja siten pussin pullistumiseen. Leikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta saat neuvoja omalta hoitohenkilökunnaltasi. Ajan kuluessa oma ruokavalio normalisoituu, mutta on joitain ruokia, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia, kuten suolitukoksen. Voit itse estää tukosten muodostumista syömällä hitaasti, pureskelemalla ruoan kunnolla ja juomalla nesteitä aterian jälkeen.

Ruoka-aineet, jotka saattavat aiheuttaa tukosta:

 • Pähkinät
 • Popcorn
 • Kookos
 • Kuivatut hedelmät
 • Selleri
 • Sienet
 • Omenien ja vastaavien hedelmien kuoret
 • Appelsiinien ja greippien valkoinen kuoriaine
 • Raa’at ja rapeat vihannekset (porkkana, kukka- ja parsakaali, kiinalaiset vihannekset)
 • Parsa
 • Pavut

Voit lukea lisää avanneleikatun ruokavaliosta Coloplast Tuki -sivustolta.

Avanteen ei tarvitse muuttaa pukeutumistasi tai tyyliäsi. Voit pukeutua, kuten sinusta parhaalta tuntuu. Modernit sidokset ovat neutraalin harmaita, joten ne ovat huomaamattomia kevyidenkin vaatteiden alla, eivätkä paista edes valkoisen paidan alta. Avannepussin voi taitella pieneksi, jolloin se on huomaamaton vaatteiden alla.

Lue lisää vinkkejä pukeutumiseen ja muuhun arkeen Coloplast Tuki -sivustolta.

Avanne ei estä matkustelua millään lailla. Kaikki on kiinni siitä, mitä itse haluat tehdä. Olemme keränneet tähän muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä matkailuun ja pakkaamiseen.

Moni avanneleikattu pitää kotoa poissa ollessaan mukana vaihtopussia ja muita tarvittavia välineitä. Ne voi pakata vaikkapa pieneen toilettipussukkaan tai taitella pieneen minigrip-pussiin.

Lämpimissä kohteissa kannattaa huomioida avannesidosten säilytys. Sidoksia ei saa säilyttää kuumassa autossa eikä suorassa auringonpaisteessa, koska se heikentää kiinnittymisominaisuuksia. Kylmä ei varsinaisesti vahingoita levyä, mutta iholle laitettaessa levyn tulee olla huoneenlämpöinen. Lämpimissä kohteissa hikoilee yleensä enemmän. Voi olla, että pohjalevyä tai sidosta pitää vaihtaa totuttua useammin. Siksi on hyvä pakata matkoille mukaan hiukan tavallista suurempi tarve sidoksia ja tarvikkeita. Suljettua pussia käyttävien kannattaa ennakoida mahdollinen matkaripuli ottamalla mukaan muutamia tyhjennettäviä pusseja.

Lennolla osa tarvikkeista kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin. Jos sinua arveluttaa turvatarkastus, voit näyttää turvatarkastuksessa niin sanottua matkakorttia, jossa kerrotaan usealla eri kielellä, että sinulla on mukanasi/ylläsi terveydentilasi vuoksi tiettyjä tarvikkeita. Matkapassin voi tilata ainakin Coloplastilta ja mahdollisesti myös potilasjärjestöiltä.

Voit hankkia matkustuskortin tästä.

Katso avanneleikattujen kokemuksia matkustamisesta Coloplast Tuki -sivustolta.

Uiminen, vesivoimistelu ja vesijuoksu ovat erinomaisia kuntoilulajeja. Useimmat avanneleikatut käyttävät uidessaan samaa pussia kuin normaalisti, he ainoastaan vaihtavat puhtaaseen tai tyhjentävät pussin ennen uimaan menoa. Jos haluat olla vieläkin varmempi avanteen huomaamattomuudesta, voit käyttää uinnin aikana pienikokoisia pusseja tai mahdollisesti avannesuojaa. Tilaa ilmainen näyte avannesuojasta täältä.

Altaaseen mennessä pussin suodattimet tulee suojata suodatintarralla. 

Lue lisää vinkkejä uimiseen ja muuhun liikuntaan täältä.

Voit käydä suihkussa ja saunassa kuten ennenkin. Saunassa avanne kannattaa suojata liialta kuumuudelta esimerkiksi pyyhkeen avulla. Uusimmat tekstiilistä valmistetut avannesidokset ovat vettähylkivää kangasta; ne tuntuvat kuivalta heti suihkun jälkeen. Neutraalin harmaissa tekstiilistä valmistetuissa avannesidoksissa pussin suodatin on vettähylkivän kankaan alla, joten suodatinta ei tarvitse suojata tarralla suihkun ajaksi. Muissa avannesidoksissa on tavallista, että suodatin tulee suojata tarralla kastumiselta. Kastunut suodatin ei toimi.

Voisi sanoa, että tärkein asia avanteen hoidossa on huolehtia avannetta ympäröivän ihon kunnosta. Kun iho on terve, sidokset pysyvät paikoillaan ja ohivuodoilta vältytään. Avannetta ympäröivän ihon tulisi näyttää samalta kuin iho toisaalla vatsan alueella. Tavallisin syy ihon ärtymiseen on ohivuoto eli sidoksen pohjalevy ei suojaa ihoa kunnolla ja eritettä pääsee iholle. Kun iho ärtyy, pohjalevy kiinnittyy huonommin ja pian ollaan noidankehässä – ohivuodot lisääntyvät ja iho ärtyy entisestään. Tarkista ihon kunto aina kun vaihdat pohjalevyä ja puhdistat avannetta ympäröivää ihoa. Ota käsipeili avuksesi, jos et näe ihoaluetta kunnolla. Avannetesti on helppo itsearviointityökalu, joka muistuttaa seuraamaan säännöllisesti avanteen ja avannetta ympäröivän ihon kuntoa.

Nämä perusasiat ovat avannetta ympäröivän ihon terveyden perusta:

 • Puhdista avannetta ympäröivä iho vedellä. Mikäli pohjalevystä on jäänyt pieniä jäämiä iholle, poista ne avannetta ympäröivän ihon puhdistukseen tarkoitetuilla tuotteilla. Älä raavi; raapimisesta iho saattaa vahingoittua.
 • Öljyjä sisältävien pesuaineiden ja shampoiden, kosteusvoiteiden tai hajusteiden pääsyä avannetta ympäröivälle iholle kannattaa välttää, sillä ne heikentävät pohjalevyn kiinnittymistä iholle.
 • Varmista ennen uuden pohjalevyn asettamista, että iho on puhdas ja täysin kuiva.
 • Tarkista ajoittain avanteesi koko. Jos se on muuttunut, leikkaa pohjalevyn aukko uuden koon mukaan. Lämmittele levyä käsiesi välissä hetken ennen kun poistat suojakalvon – lämmin levy tarttuu paremmin ihoon. Pyörittele aukkoa sormillasi, näin pehmennät mahdolliset leikkaamisesta jääneet pienet epätasaisuudet.
 • Varmista, että pohjalevy on kiinnittynyt ihoon koko pinta-alaltaan. Paina pohjalevyä kevyesti iholle kiinni muutaman minuutin ajan.
 • Mikäli huomaat ohivuodon tapahtuneen tai tunnet kutinaa tai muuta epämiellyttävää tuntemusta iholla, vaihda pohjalevy välittömästi.

Lue lisää avanteen ihonhoidosta