3.6.2016

Jo ennen leikkausta selvitin Turun alueen yhdistystoimintaa, sillä halusin saada kontaktia leikattuihin. Ikäisiäni ei ollut paljon, mutta siitä huolimatta sain tietoa ja tukea sekä minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi avanneleikattujen toimintaan mukaan. Nyt haluaisinkin kertoa oman mielipiteeni siitä, että mihin ennen avanneleikkausta ja avanneleikattuna kannattaa osallistua.

Itse olen osallistunut sopeutumisvalmennuskurssille. Se kuulosti hyvälle, sillä halusin nopeasti ”sopeutua” avanteeseen. Kurssi oli viisipäiväinen ja pidettiin Mikkelissä, Kyyhkylän kartanossa. Kurssilla oli kaksi vetäjää sekä avannehoitaja. Leikattuja henkilöitä kurssillle osallistui noin kymmenen. Osa meistä oli leikattu jo vuosia sitten ja muutama 6kk-1v sitten. Kurssilla aiheita pohdittiin monesta eri näkökulmasta. Meillä oli puhujina edellä mainittujen lisäksi mm. kirurgi, psykologi, sekä tuotespesialisti.

Kurssin sisältö oli mielestäni hyvä. Ainoastaan liikunnasta olisin kuullut mielelläni enemmänkin. Minua jäi  kiinnostamaan esimerkiksi se, minkälaisia tarvikkeita avanneleikattu voisi liikkuessaan tarvita. Vesiliikunnasta emme paljoa puhuneet, sillä ohjelmassa meillä oli vesijumppa. Olisin odottanut, että aihetta oltaisiin käsitelty syvällisemmin, sillä lähtökohtaisesti avanneleikatut pitävät vesiliikunnan harrastamista haastavana. Miesten kanssa meillä oli hyvää keskustelua siitä, millaisia uima-asuja avanneleikattuna voi käyttää. Kuulin esimerkiksi, että avanneleikatuille on olemassa uimahousuja, joissa on tavanomaista korkeampi vyötärö, jonka alle pussin saa helposti piilotettua. Avannehoitajan privaattiaika oli yksi kurssin parhaimpia ohjelmia, sillä saimme mahdollisuuden kertoa ja kysyä mitä vain avanteeseen liittyvää sekä saimme avannehoitajalta vinkkejä. Kävimme myös kertaalleen läpi avannehuollon.

Itse 40-vuotiaana avanneleikattuna isänä, harrastavana ja matkustelevana henkilönä koin, että muut osallistujat olivat kuitenkin hieman eri elämänvaiheissa, minkä takia yhteisiä jutunaiheita oli vähemmän. Sanoisin, että ikähaarukka kurssilla oli minusta noin 20 vuotta ylöspäin. Tämän takia toivon, että mahdollisimman moni 30-50 -vuotias uskaltautuisi hakemaan kurssille, sillä itse ainakin koin saavani siitä paljon! Kurssilla oli kuitenkin myös toinen ikäiseni, joten en minä ihan yksikseni oman elämäntilanteeni kanssa jäänyt. Koin, että keskustelut hänen kanssaan olivat kurssin parasta antia. Lisäksi kurssin vetäjä oli huippu ja tämän takia toivonkin, että hän jatkaa sitä loistavaa työtä mitä hän minun kurssillani teki!

Sauli ja Anne

Sauli ja Coloplastin Anne Pussiklubissa

Sopeutumisvalmennuksen lisäksi olen osallistunut Coloplastin järjestämiin asiakastapahtumiin. Tunnelma niissä on ollut aina jotenkin vapaa. Nämä tapahtumat ovat nimeltään Pussiklubeja ja niihin osallistuu aina avannehoitaja, tuoteasiantuntijoita sekä vierailevia puhujia, kuten esimerkiksi viimeksi Tom Pöysti, joka on kyllä tosi mahtava tyyppi! Näissä tilaisuuksissa minulla on ollut loistava tilaisuus tutustua muihin avanneleikattuihin, kuulla uusimmista tuotteista sekä saada tietoa. Näissä tapahtumissa minulla on myös vapautunut tunne, sillä voin olla ilman pelkoa siitä, että muut katsovat ja kummastelevat. Tapahtumissa olen pystynyt olemaan omieni joukossa J Toivonkin, että tällaisia tapahtumia olisi useammin ja vaihtelevilla teemoilla.

Toivoisin, että kaikissa avanneleikattujen tilaisuuksissa näkyisi tulevaisuudessa myös erityisesti alle 50-vuotiaita avanneleikattuja. Itse keskustelisin asioista mielelläni esimerkiksi avanneleikkaukseen menossa olevan henkilön kanssa. Vaasassa minulla oli esimerkiksi hyvä keskustelu erään mukavan naisen kanssa uimisesta ja asusteista sekä siitä, että miten sinne altaaseen voisi avanteen kanssa rohkaistua menemään. Terveisiä kovasti sinne Vaasan suuntaan 🙂


Samaan aiheeseen liittyvät sisällöt