9.4.2015

Paksusuoliavanne

Paksusuoliavanneleikkauksessa osa paksusuolta tuodaan vatsan pinnalle avanteen muodostamiseksi. Paksusuoliavanne tehdään yleensä vatsan vasemmalle puolelle. Tällä puolella kehoa uloste on kiinteää ja koska avanteessa ei ole ulostamista säätelevää lihaksistoa, uloste on kerättävä avannepussiin.

paksusuoliavanne Paksusuoliavanneleikkauksia on kahta tyyppiä:

Yksipiippuinen paksusuoliavanne (päätekolostooma) ja kaksipiippuinen paksusuoliavanne (lenkkikolostooma).

Yksipiippuinen paksusuoliavanne

Jos osia paksusuolesta tai peräsuoli on poistettu, jäljelle jäävä paksusuoli tuodaan avanteesta väliaikainen tai pysyvä. Väliaikainen ratkaisu tulee kyseeseen tilanteissa, joissa paksusuolen vahingoittunut osa on poistettu ja jäljelle jääneen osan on parannuttava ennen osien yhdistämistä. Pysyvä ratkaisu valitaan tilanteissa, joissa suolen osien yhdistämiseen liittyy liian suuri riski tai se ei ole mahdollista.

Kaksipiippuinen paksusuoliavanne

Kaksipiippuisessa paksusuoliavanteessa suoli nostetaan vatsanpeitteiden ulkopuolelle ja pidetään paikallaan avannesauvan avulla. Nostettuun suolen lenkkiin tehdään viilto ja päät rullataan alas ja ommellaan ihoon. Näin ollen lenkkikolostooma koostuu itse asiassa kahdesta avanteesta (kaksiseinämäinen avanne), jotka on liitetty yhteen. Lenkkikolostooma on tyypillisesti väliaikainen ratkaisu hätätilanteissa. Se voidaan tehdä myös kirurgisen liitoksen suojaamiseksi suolessa.

Katso paksusuoliavanteelle sopivia tuotteita täältä

Ohutsuoliavanne

Ohutuoliavanneleikkauksessa osa ohutsuolta tuodaan vatsanpeitteiden läpi avanteen muodostamiseksi. Ohutsuoliavanne tehdään tyypillisesti tilanteissa, joissa ohutsuolen loppuosa on sairastunut ja se tehdään yleensä kehon oikealle puolelle. Tällä puolella kehoa uloste on yleensä nestemäistä ja koska avanteessa ei ole ulostamista säätelevää lihaksistoa, uloste on kerättävä avannepussiin.

ohutsuoliavanne Ohutsuoliavanneleikkauksia on kahta tyyppiä: Yksipiippuinen ohutsuoliavanne (pääteileostooma)

Yksipiippuinen ohutsuoliavanne tehdään, jos osia paksusuolesta (koolon) on poistettu (tai niiden annettava parantua), jolloin jäljelle jäävä ohutsuoli tuodaan avanteesta vatsanpeitteiden päälle. Pääteileostooma voi olla väliaikainen tai pysyvä.

Väliaikainen ratkaisu tulee kyseeseen tilanteissa, joissa suolen vahingoittunut osa on poistettu ja jäljelle jääneen osan on parannuttava ennen osien yhdistämistä. Pysyvä ratkaisu valitaan tilanteissa, joissa suolen osien yhdistämiseen liittyy liian suuri riski tai se ei ole mahdollista.

Kaksipiippuinen ohutsuoliavanne (lenkki-ileostooma)

Kaksipiippuisessa ohutsuoliavanteessa suoli nostetaan vatsanpeitteiden ulkopuolelle ja pidetään paikallaan avannesauvan avulla. Nostettuun suolen lenkkiin tehdään viilto ja päät rullataan alas ja ommellaan ihoon. Näin ollen lenkki-ileostooma koostuu itse asiassa kahdesta avanteesta, jotka on liitetty yhteen. Lenkki-ileostooma on tyypillisesti väliaikainen ja tehdään suolen kirurgisen liitoksen suojaamiseksi. Väliaikainen avanne suljetaan myöhemmin leikkauksella.

Katso ohutsuoliavanteelle sopivia tuotteita täältä

Virtsa-avanne

virtsa-avanne

Jos virtsarakko tai virtsaelimet ovat vaurioituneet tai sairastuneet ja et kykene virtsaamaan normaalisti, virtsasi on ohjattava kulkemaan kiertoteitse. Tätä kutsutaan virtsa-avanteeksi.

Eristetty suolen osa tuodaan vatsapeitteiden läpi vatsan oikealta puolelta ja toinen pää ommellaan kiinni. Virtsanjohtimet irrotetaan virtsarakosta ja kiinnitetään eristettyyn suolen osaan.

Koska tämä suolen osa on liian pieni toimimaan säiliönä eikä siinä ole lihaksia tai venttiiliä, joka kontrolloisi virtsaamista, tarvitset virtsan keräävän virtsa-avannepussin.

Katso virtsa-avanteelle sopivia tuotteita täältä

Tagit