15.4.2015

Voisi sanoa, että tärkein asia avanteen hoidossa on huolehtia avannetta ympäröivän ihon kunnosta. Kun iho on terve, sidokset pysyvät paikoillaan ja ohivuodoilta vältytään. Avannetta ympäröivän ihon tulisi näyttää samalta kuin iho toisaalla vatsan alueella. Tavallisin syy ihon ärtymiseen on ohivuoto eli sidoksen pohjalevy ei suojaa ihoa kunnolla ja eritettä pääsee iholle. Kun iho ärtyy, pohjalevy kiinnittyy huonommin ja pian ollaan noidankehässä – ohivuodot lisääntyvät ja iho ärtyy entisestään. Tarkista ihon kunto aina kun vaihdat pohjalevyä ja puhdistat avannetta ympäröivää ihoa. Ota käsipeili avuksesi, jos et näe ihoaluetta kunnolla. Avannetesti on helppo itsearviointityökalu, joka muistuttaa seuraamaan säännöllisesti avanteen ja avannetta ympäröivän ihon kuntoa.

Nämä perusasiat ovat avannetta ympäröivän ihon terveyden perusta:

  • Puhdista avannetta ympäröivä iho vedellä. Mikäli pohjalevystä on jäänyt pieniä jäämiä iholle, poista ne avannetta ympäröivän ihon puhdistukseen tarkoitetuilla tuotteilla. Älä raavi; raapimisesta iho saattaa vahingoittua.
  • Öljyjä sisältävien pesuaineiden ja shampoiden, kosteusvoiteiden tai hajusteiden pääsyä avannetta ympäröivälle iholle kannattaa välttää, sillä ne heikentävät pohjalevyn kiinnittymistä iholle.
  • Varmista ennen uuden pohjalevyn asettamista, että iho on puhdas ja täysin kuiva.
  • Tarkista ajoittain avanteesi koko. Jos se on muuttunut, leikkaa pohjalevyn aukko uuden koon mukaan. Lämmittele levyä käsiesi välissä hetken ennen kun poistat suojakalvon – lämmin levy tarttuu paremmin ihoon. Pyörittele aukkoa sormillasi, näin pehmennät mahdolliset leikkaamisesta jääneet pienet epätasaisuudet.
  • Varmista, että pohjalevy on kiinnittynyt ihoon koko pinta-alaltaan. Paina pohjalevyä kevyesti iholle kiinni muutaman minuutin ajan.
  • Mikäli huomaat ohivuodon tapahtuneen tai tunnet kutinaa tai muuta epämiellyttävää tuntemusta iholla, vaihda pohjalevy välittömästi.

Lue lisää avanteen ihonhoidosta

 

Tagit