21.4.2016

Mieti tilannetta, jossa sinulla on kyljessä kakkapussi ja kuljet sen kanssa uimahallissa ja kylpylässä kaikkien nähden. Millaisia tuntemuksia se herättää? Minulla on ollut avanne nyt 15 kk ja täytyy myöntää, että avanne on ollut suurin muutosprosessi mitä elämäni varrella on tullut eteen, sillä se on vaikuttanut siihen mitä kehostani ajattelen. En tarkoita sitä, että yksi pussi muuttaisi minua ihmisenä, mutta se on kuitenkin vaikuttanut kehonkuvaani toisinaan voimakkaasti. Kun mietin aikaa ennen leikkausta ja nykyhetkeä, erona on se, että joskus mielessä käy epämiellyttäviä ajatuksia. Niihin en jää koskaan ”makaamaan” vaan ne ajatukset lähtevät päästäni pois yhtä nopeasti kuin sinne tulivatkin.

Joskus tuntuu suorastaan ###kalta, että vartalo on muuttunut lopullisesti. Nämä hetket ovat kuitenkin vain pieniä hetkiä, sillä puolisoni suhtautuminen asiaan on ollut ihailtavan neutraalia, aika lailla juuri sellaista mitä odotinkin. Asiaan suhtautumisessa ja siinä, miten avanteesta parisuhteessa keskustellaan, on varmasti yhtä monta tapaa kuin on parisuhteitakin. Lähiympäristön suhtautuminen on ollut myös yksi tärkeä tekijä sopeutumisessa. Lisäksi avoimuus ja häpeilemättömyys ovat minun kohdallani varmasti auttaneet asiaa. Vesielementillä, jo viikko kotiutumisen jälkeen (vastoin tietysti kaikkia ohjeita ja neuvoja :D) on ollut henkisesti suuri merkitys ja se on vaikuttanut positiivisesti omaan kehonkuvaani.

Leikkauksen jälkeen (ja edelleenkin) tein aluksi harjoituksia erilaisista tilanteista, joita tulee eteen. Esimerkiksi viime kesänä ”harjoittelin” olemaan uimarannalla uima-asussa vaikka olinkin oikeasti takapihalla simmareissa. Lisäksi olen ollut kavereiden ja tuttujen kanssa saunassa, jotta olen tottunut olemaan uimahallissa ilman peittelyä, kaikkien nähtävillä. Tällainen harjoittelu on pikku hiljaa vienyt suhtautumistani ja mielikuvaani omasta fyysisestä olemuksestani eteenpäin. Uskon vakaasti, että jokaisella avanneleikatulla on mahdollista harjaannuttaa käytännön keinoja, joilla omaa käsitystä muuttuneesta kehonkuvasta voi harjaannuttaa vähän tavanomaista sukkelammin. Mielestäni olen jo jokseenkin hyvällä mallilla oman kehoni suhteen.

Se, kuinka avanneleikkaus on vaikuttanut minuun näkyy käytännön elämässä erilaisina tilanteina. Esimerkiksi kivut ja se etten ole päässyt haluamaani liikuntarytmiin on näkynyt kehossani painonnousuna mikä harmittaa enemmän kuin avannepussi. Avannepussin huomaa arkisisissa tilanteissa; se miten liikun, puen, istun tuolissa ja kyykistyn hoitamaan 3-vuotiasta Ellaa. Mietin myös voimankäyttöäni hengenpelastusharjoituksissa eri tavalla kuin ennen.

Olen käyttänyt syksystä 2015 alkaen Sensura Mio Convex pohjalevyä sekä Click umpipussia. Ne istuvat mielestäni hyvin, sillä esim. pohjalevyn ja pussin kiinnityskohta on tukeva ja ei lähde valumaan ”haitarina” ja ulokkeena, kuten joissain tuotteessa, joita olen kokeillut. Suurempi merkitys on ollut sillä, että ohivuotopelot ovat väistyneet lähes kokonaan Convex pohjalevyn myötä. Tämä johtuu siitä, että samalla tämä uusi pohjalevy on sekä kupera ja jämäkkä, mutta myös joustava ja antaa vartaloni taipua 😉 Ainakin sen minkä se nyt tässä iässä ja kunnossa taipuu!

Uimahalli, yleiset pesu ja pukutilat ja saunat ovat niitä paikkoja, joissa lapset ovat kyselleet, että ”mikä toi tossa on?” Kun lapsi kysyy, siinä ei ole ennakkoluuloja ja tämä tekee minulle vastaamisesta helppoa. On oikeastaan aika jännää kertoa heille erilaisuudestani. Olen paljon lasten kanssa tekemisissä, ohjaan ja vastaan Caribia Lifesavers hengenpelastuskerhon toiminnasta ja siinä yhteydessä en voi myöskään välttyä etteikö avanne toisinaan näkyisi selvästi. Tuntuu välillä, että vesi on kaikessa mukana mistä kirjoitan ja kuvaan, mutta se on niin suuri osa elämääni J

Uudet tilanteet, joita tulee eteen edelleen, ovat niitä, joissa jollain tavoin tunnen häpeän tunnetta. Eivät ne kuitenkaan aiheuta suurta henkistä tuskaa. Uskon, että tämä jatkuu vielä vuosienkin jälkeen. Tästä tiedän, että oma suhtautuminen muuttuneeseen vartaloon ei ole vielä käsitelty loppuun. Voi kuitenkin olla, etten koskaan ole täysin tyytyväinen muuttuneeseen kehonkuvaani. Sen asian hyväksyminen tuottaa mielessäni toisinaan tuskaa. Tällaisina hetkinä yritän ajatella, että avanne on vain yksi lisäkyhmy minussa.

Minun kehonkuvani on muuttunut, olen sen hyväksynyt ja ymmärrän, että se on koko elämänkaareni mittainen prosessi. En ole avannepussista aina iloinen, joskus se harmittaa ja suututtaa. Näitä hetkiä on kuitenkin onneksi vähän ja pärjään avanteeni kanssa vaikka simmareissa!

 


Samaan aiheeseen liittyvät sisällöt