18.12.2019

Avannehan lomailee siinä missä minäkin. Minä lomailen siellä missä haluan, eikä siihen päätöksen vaikuta avanne. Aluksi tosin meinasi olla toisin päin koko lomailu avanteen kanssa. Olen käynyt nyt vuonna 2014 tehdyn paksusuolen avanneleikkauksen jälkeen muutamia kertoja ulkomailla, niin lentäen kuin myös autollakin. Ihan kuin ennenkin leikkausta olin käynyt eli samat jutut pystyin tekemään. Alkuun kyllä epäröin lähteä. Kai siinä joku pelotti, että mitä, jos siellä jotain kamalaa tapahtuisi, koska on tuo avanne. En näille ajatuksille vaan voinut mitään, ainoastaan sain niitä vähennettyä ja luottoa matkaan, kun varauduin siihen ”materiaaleilla”. Eli avannetarvikkeita vaan reilusti mukaan.

Silloin kun tein ensimmäisen matkan, niin muistan, että laskin paljonko mulla menisi pohjalevyjä, pusseja, muita avannetarvikkeita. Sitten pakkasin kahdet avannekamat normaalikulutuksella ja jaoin ne laukkuihin 1/3 mulle, 1/3 vaimolle ja 1/3 ruumaan. Nyt kun on muutamia reissuja takana niin ylimääräisten tarvikkeiden määrä on hieman vähentynyt. Niitä pohjalevyjä voi vaikka leikata valmiiksi oikean kokoiseksi ennen reissua, niin ei tarvitse ottaa saksia koneeseen. Sakset kannattaa muistaa pakata ruumaan menevään matkalaukkuun, jos ne haluaa ottaa mukaan. Itsehän ne sakset unohdin avannetarvikkeiden kanssa samaan pussiin käsimatkatavaroihin, enkä mitään pohjalevyjä muistanut leikata valmiiksi. No sillä kertaa sain pitää sakset, koska ne olivat sellaiset ns. avannesakset. Ja hei, saahan niitä saksia muistakin maista kuin Suomesta, jos ne sattuvat jäämään kotiin. Turha stressi minimiin vaan 😉 Muistin kyllä ottaa sen Coloplastin matkustuskortin, jossa on kerrottu eri kielillä, että kortin haltijalla on avanne. Se on kyllä hyvä, suosittelen! Saksassa tyrkkäsin sen paikallisen tullivirkailijan eteen, mutta hänhän ei sitä sillä kertaa katsonut. Hän varmaan näki mut potentiaalisena pommimiehenä. Yritin näyttää korttia ja sanoa, että minulla on tuollainen stooma. Ei se tajunnut, piti vaan riskinä. Jonoa oli kertynyt taakse jo kymmeniä metrejä. Siinä hän sitten komensi nostamaan paitaa kaikkien keskellä. Minähän nostin, kerran sillä tullivirkailijalla pyörähti silmät ja sitten hän sanoi, että odota siinä. Minä odotin paita ylhäällä ja kun virkailija palasi, niin hän testasi sellaisella räjähdysaine-mittaliuskalla, josko minulla olisi jotain. Eipä siinä oikeasti mitään, työtään hekin tekevät. Mutta se hienovaraisuus olisi minusta sellainen asia, jota kaikkien pitäisi noudattaa. Se on eri asia, kun kaverit repii huumoria avanteesta!

Edelleen varaudun matkoille ottamalla tarvikkeita hieman enemmän mukaani. Autolla reissatessa on ollutkin paljon kivempaa tarvikkeiden kanssa, kun ne on saanut auton takakonttiin, eikä ole tarvinnut kantaa niitä missään. Olenkin tykästynyt autolla matkustamiseen, koska se tuo mulle jotain kumman turvaa. Se että tarvikkeita on paljon, tuo sellaista turvaa ja vähentää stressiä siitä, että ”miten minä sen avanteen kanssa nyt pärjään”. Meillä avanneleikatuilla on varmaan erilaisia konsteja miten kukakin lomailee ja millaiset käytännöt on. Lyhyemmätkin reissut on lomailua, ainakin minulle. Ei ole ollenkaan hullumpi ajatus tehdä jotain yön tai parin ”koelomia” ennen kuin liipaisee vaikka 3 viikoksi Afrikkaan katsomaan norsuja ja apinoita 😊 Ekalle matkalle taisin katsoa etukäteen, missä on sairaalapalveluja ja laitoin tiedot ylös. Se lisäsi turvaa ja ajattelin, että jos tarve tulee, niin siinä hädässä ei sitten tarvitse etsiä yhteystietoja, vaan ne on valmiiksi jo katsottu. Sittemmin se käytäntö on jäänyt pois, asia ei stressaa minua enää, kuten ennen ekaa matkaa.

Käyn yhdessä kaverini Bussen kanssa aina silloin tällöin viettämässä päivän Helsingissä. Siihen kuuluu yleensä paikallisten saunojen ja kylpylöiden testaamista, syömistä hyvin, kahvittelua ja tietysti pullaa 😉 Ekan kerran, kun lähdimme päiväksi Helsinkiin, kävi niin kuin minulle toisinaan käy, että aamun ruokailut saa vatsan toimimaan reippaasti. Vatsanmyllerrys alkoi 3h lähdön jälkeen ja sitten seuraavan 2 tunnin aikana meni 5 pussia. Pussit olivat loppua jo ennen matkan puoliväliä. Tämä otti kyllä päähän ja aiheutti turhaa stressiä. Tuollaiset turhat stressitilanteet pitäisi saada pois. Oli mulla autossa onneksi kaksi pussia jemmattuna, mutta se oli aika vähän, kun päivää oli jäljellä vielä yli 7 tuntia! Yksi pussi jäi vielä, kun tultiin illalla myöhään kotiin. Jouduin kyllä hiukan loppureissun ajan säästelemään pussityhjennys-käytännöissä. Tämän reissun jälkeen olen laittanut autoon enemmän tarvikkeita (ehkä n. 6 pussia, pari puhdistuspyyhettä ja irtoroskapusseja). Nyt ei enää käy uudestaan niin kuin tuolla matkalla!

Kuva: Tässä menossa Hampurissa sijaitsevaan hamamiin. (Sauli Suomisen kotialbumi)

Viime kesällä kävin pariin kertaan Saksassa. Toisen reissun tein yhdessä BMW-harrastajakaverini kanssa. Harrastukset lomalla olivat samaa kuin muutoinkin. Kävimme kaverini päähänpistosta turkkilaisessa saunassa eli hamamissa. Siellä tuli mieleen, että mitähän 2,5 tunnin hoitokeikka tekee pohjalevylle, siellähän on todella kuumaa, kosteaa ja märkää. Ja ennen itse hoitoa olimme jo liotelleet itseämme yli tunnin. Ei muuta kuin sellaiselle marmoripenkille makuulle ja käsiteltäväksi. Siinä minua sitten käännettiin ja väännettiin ja liuteltiin edestakaisin. Mietin, että mahtaakohan se pohjalevy pysyä paikoillaan. Kyllähän se pysyi, koska reissatessa kiinnitän erityisesti huomiota pohjalevyn kiinnitykseen ja käytän välillä ekstrateippejä antamaan lisävarmistusta. Juuri tällaiset pikkujutut tekevät reissusta jotenkin vähemmän stressaavan ja niihin kannattaa jokaisen itse kiinnittää huomiota. Oma avannehoitaja on ihan huippu tällaisissa tilanteissa, jos haluaa kysyä vinkkiä. Neuvoa voi kysyä myös tarvikkeiden valmistajilta, koska heillä on tietoa ja tuotetuntemusta, joka on objektiivista tietoa eikä kenenkään yksilön subjektiivisiin kokemuksiin pohjautuvaa.

Rantalomalla luulin, että +30°C asteinen kuumuus, hikoilu ja aurinkovoiteet ”sulattaisi” pohjalevyn liiman. Mutta ei todellakaan, ihan normaalisti pysyy kiinni. Vessat ovat olleet aika mielenkiintoisia lomareissuilla, varsinkin uimarannoilla on aika hintsusti vessoja. Esim. Barcelonan isolla biitsillä on kyllä yleisiä vessoja, mutta niihin on kauheat jonot. Pussi pullollaan p**kaa on inhottava odottaa uima-asussa ja sitten et edes tiedä millainen se vessa on. Niin pieniä koppeja että! Ja aina ei ole ollut edes pytyn kantta, mihin saisi tehtyä itselleen hoitotason. Juokseva vesi Barcan biitsin veskissä on ollut. Mulla on aina mukana (on se sitten lomailua tms.) avannepusseja, kosteita puhdistusliinoja ja roskapusseja, koska en ikinä heitä käytettyä pussia sellaisenaan mihinkään roskikseen. Coloplastin SenSura Mio -pussilaatikossa on avannepussien lisäksi sellainen avanteen mittataulukko, pussin suodattimen suojatarroja ja just sopivan kokoisia tummanharmaita roskapusseja 5kpl. Ne laatikossa tulevat roskapussit kuluvat mulla samaan tahtiin kuin avannepussitkin, vaikka käytän niitä vain muualla kuin kotona. Kotona käytän muita roskapusseja avannepussien hävittämiseen.

Muissakin tilanteissa noudatan samaa varautumista kuin matkalle lähtiessä. Olen ollut pariin otteeseen sairaalassa erilaisissa toimenpiteissä. Niissä on koitettu hoitaa kipuproblematiikka erilaisilla sakraali- ja selkäydin neuromodulaatiolaitteilla. Kun olen mennyt sairaalaan, olen ottanut jonkun verran omia avannetuotteita mukaan. Ei sitten tarvitse ainakaan ketään pyytää niitä kotoa hakemaan tai stressata, jos sairaalassa meneekin pidempään.

Mitä huomioin reissatessa:
– lähtiessä edellisenä päivänä laitettu pohjalevy
– ylimääräisiä pusseja ja pohjalevyjä, koitan laittaa ne käsimatkatavaroihin, mä leikkaan vaan yhden valmiiksi ja loput leikkaan sitten tarpeen mukaan joko ruumassa olevilla saksilla tai ihan tavallisilla saksilla, joita saa lainaksi hotellista tms. paikasta
– Coloplastin matkustuskortti
– pyrin varaamaan lentokoneesta istumapaikan ihan veskin läheltä
– kun poistun hotellilta tms. paikasta niin mulla on omassa pussukassa reilusti avannetarvikkeita
– yritän mahdollisuuksien mukaan huomioida etteivät avannetarvikkeet altistuisi kuumuudelle tai kylmälle
– säätelen syömisellä avanteen toimintaa ja koitan välttää syömistä ennen turvatarkastuksia tms. hetkiä, jolloin voisi olla kiusallista olla pitkät tovi pussi pullollaan


Samaan aiheeseen liittyvät sisällöt