Mikä avanne on?

Avanne on tulos leikkauksesta, jonka tarkoituksena on poistaa sairaus tai lievittää oireita. Se on keinotekoinen aukko, jonka kautta ulosteet tai virtsa pääsevät poistumaan suolesta tai virtsateistä. Avanne tehdään tuomalla suolen pää vatsan pinnalle avanteen (aukon) muodostamiseksi. Avanne itsessään ei ole sairaus ja avanteen kanssa on mahdollista elää normaalia elämää.

Avanteen taustalla voi olla kasvain, syöpä, tulehdus tai tapaturma. Alle olemme listanneet avanteeseen johtavia sairauksia. Joskus voi olla hyvä tiedostaa, että avanteen taustalla voi olla vakava sairaus, joka on pystytty hoitamaan ja seurauksena on avanne, joka mahdollistaa selviytymisen eteenpäin elämässä.

Lisätietoa avanteesta löydät täältä

Avanteen ja sitä ympäröivän ihon tilaa on hyvä seurata säännöllisesti. Avannetesti on kätevä työkalu, jolla pystyt arvioimaan avanteesi tilaa ja tunnistamaan mahdollisia ongelmia helposti. Tutustu Avannetestiin!

Leikkauksen jälkeen avanne voi olla melko turvonnut, mutta turvotus laskee ajan kuluessa, yleensä noin 6–8 viikon sisällä leikkauksesta.

Ei tuntoa, ei kipua

Avanne on väriltään punainen. Väri johtuu siitä, että avanne on limakalvoa, kuten esimerkiksi suun sisäpinta. Avanteessa ei ole tuntoa, joten sen koskettaminen ei ole kivuliasta. Avanne saattaa vuotaa hieman verta puhdistettaessa, varsinkin alkuvaiheessa, mutta se on melko normaalia ja sen pitäisi lakata pian.

BodyCheck_Regular_Illustration_344x194

Paksusuoliavanne

 • Paksu- ja peräsuolen kasvaimet
 • synnynnäiset epämuodostumat
 • tapaturmat
 • tukkeumat
 • säteilyvauriot

Ohutsuoliavanne

 • Crohnin tauti
 • polyyppitauti
 • haavainen paksunsuolen tulehdus

Virtsatieavanne

 • kasvaimet
 • synnynnäiset epämuodostumat
 • toimintahäiriöt
 • synnytyselinten sairaudet
 • tapaturmat
 • säteilyvauriot

 

Paksusuoliavanne

Paksusuoliavanneleikkauksessa osa paksusuolta tuodaan vatsan pinnalle avanteen muodostamiseksi. Paksusuoliavanne tehdään yleensä vatsan vasemmalle puolelle. Tällä puolella kehoa uloste on kiinteää ja koska avanteessa ei ole ulostamista säätelevää lihaksistoa, uloste on kerättävä avannepussiin.

paksusuoliavanne Paksusuoliavanneleikkauksia on kahta tyyppiä:

Yksipiippuinen paksusuoliavanne (päätekolostooma) ja kaksipiippuinen paksusuoliavanne (lenkkikolostooma).

Yksipiippuinen paksusuoliavanne

Jos osia paksusuolesta tai peräsuoli on poistettu, jäljelle jäävä paksusuoli tuodaan avanteesta väliaikainen tai pysyvä. Väliaikainen ratkaisu tulee kyseeseen tilanteissa, joissa paksusuolen vahingoittunut osa on poistettu ja jäljelle jääneen osan on parannuttava ennen osien yhdistämistä. Pysyvä ratkaisu valitaan tilanteissa, joissa suolen osien yhdistämiseen liittyy liian suuri riski tai se ei ole mahdollista.

Kaksipiippuinen paksusuoliavanne

Kaksipiippuisessa paksusuoliavanteessa suoli nostetaan vatsanpeitteiden ulkopuolelle ja pidetään paikallaan avannesauvan avulla. Nostettuun suolen lenkkiin tehdään viilto ja päät rullataan alas ja ommellaan ihoon. Näin ollen lenkkikolostooma koostuu itse asiassa kahdesta avanteesta (kaksiseinämäinen avanne), jotka on liitetty yhteen. Lenkkikolostooma on tyypillisesti väliaikainen ratkaisu hätätilanteissa. Se voidaan tehdä myös kirurgisen liitoksen suojaamiseksi suolessa.

Katso paksusuoliavanteelle sopivia tuotteita täältä

Ohutsuoliavanne

Ohutuoliavanneleikkauksessa osa ohutsuolta tuodaan vatsanpeitteiden läpi avanteen muodostamiseksi. Ohutsuoliavanne tehdään tyypillisesti tilanteissa, joissa ohutsuolen loppuosa on sairastunut ja se tehdään yleensä kehon oikealle puolelle. Tällä puolella kehoa uloste on yleensä nestemäistä ja koska avanteessa ei ole ulostamista säätelevää lihaksistoa, uloste on kerättävä avannepussiin.

ohutsuoliavanne Ohutsuoliavanneleikkauksia on kahta tyyppiä: Yksipiippuinen ohutsuoliavanne (pääteileostooma)

Yksipiippuinen ohutsuoliavanne tehdään, jos osia paksusuolesta (koolon) on poistettu (tai niiden annettava parantua), jolloin jäljelle jäävä ohutsuoli tuodaan avanteesta vatsanpeitteiden päälle. Pääteileostooma voi olla väliaikainen tai pysyvä.

Väliaikainen ratkaisu tulee kyseeseen tilanteissa, joissa suolen vahingoittunut osa on poistettu ja jäljelle jääneen osan on parannuttava ennen osien yhdistämistä. Pysyvä ratkaisu valitaan tilanteissa, joissa suolen osien yhdistämiseen liittyy liian suuri riski tai se ei ole mahdollista.

Kaksipiippuinen ohutsuoliavanne (lenkki-ileostooma)

Kaksipiippuisessa ohutsuoliavanteessa suoli nostetaan vatsanpeitteiden ulkopuolelle ja pidetään paikallaan avannesauvan avulla. Nostettuun suolen lenkkiin tehdään viilto ja päät rullataan alas ja ommellaan ihoon. Näin ollen lenkki-ileostooma koostuu itse asiassa kahdesta avanteesta, jotka on liitetty yhteen. Lenkki-ileostooma on tyypillisesti väliaikainen ja tehdään suolen kirurgisen liitoksen suojaamiseksi. Väliaikainen avanne suljetaan myöhemmin leikkauksella.

Katso ohutsuoliavanteelle sopivia tuotteita täältä

Virtsa-avanne

virtsa-avanne

Jos virtsarakko tai virtsaelimet ovat vaurioituneet tai sairastuneet ja et kykene virtsaamaan normaalisti, virtsasi on ohjattava kulkemaan kiertoteitse. Tätä kutsutaan virtsa-avanteeksi.

Eristetty suolen osa tuodaan vatsapeitteiden läpi vatsan oikealta puolelta ja toinen pää ommellaan kiinni. Virtsanjohtimet irrotetaan virtsarakosta ja kiinnitetään eristettyyn suolen osaan.

Koska tämä suolen osa on liian pieni toimimaan säiliönä eikä siinä ole lihaksia tai venttiiliä, joka kontrolloisi virtsaamista, tarvitset virtsan keräävän virtsa-avannepussin.

Katso virtsa-avanteelle sopivia tuotteita täältä

Avannesidos kiinnittyy vatsan ihoon avanteen ympärille ja kerää avanteen eritteen.

Valitsemasi avannesidos riippuu siitä, onko sinulla paksusuoliavanne, ohutsuoliavanne vai virtsa-avanne. Avannehoitaja osaa neuvoa mikä on oikea vaihtoehto sinulle. Nykyaikaiset avannesidokset ovat huomaamattomia, neutraalin harmaan värisiä ja valmistettu tekstiilistä; ne ovat kuin mikä tahansa huomaamaton alusvaate. Kukaan ei huomaa, että sinulla on avanne, ellet itse kerro siitä.

Kun sidos on vartalollesi sopiva ja istuva ja halutessasi erittäin huomaamaton, huomaat pian, että voit elää samaa elämää kuin ennen leikkausta.

Pussin vaihto- tai tyhjennystiheys riippuu avannetyypistäsi:

 • Paksusuoliavanne: Pussi on vaihdettava yhdestä kolmeen kertaan päivässä eritteen määrästä riippuen.
 • Ohutsuoliavanne: Pussi on tyhjennettävä useita kertoja päivässä.
 • Virtsa-avanne: Pussi on tyhjennettävä useita kertoja päivässä. Öisin virtsa-avannepussi tai pienempi ”mikropussi” voidaan kytkeä yöpussiin, jolloin sinun ei tarvitse nousta tyhjentämään pussia.