Paksusuoliavanne

Avanne on tulos leikkauksesta, jonka tarkoituksena on poistaa sairaus tai lievittää oireita. Se on kirurgisesti muodostettu aukko, jonka kautta uloste pääsee poistumaan suolesta. Avanne tehdään tuomalla suolen pää vatsan pinnalle avanteen muodostamiseksi.

Paksusuoliavanne (colostoma) on yleisin avannetyyppi Suomessa. Avanne tehdään paksusuoleen, yleensä suolen loppuosaan. Useimmiten paksusuoliavanne sijaitsee vasemmalla puolella, alavatsan alueella. Paksusuoliavanne voi olla pysyvä tai väliaikainen. Tavallisin syy tehdä pysyvä avanne on peräsuolen syöpä. Väliaikainen avanne tehdään esimerkiksi silloin, kun suolen annetaan parantua esimerkiksi suolen puhkeamisen jälkeen. 

Muita syitä paksusuoliavanteen tekoon:

  • paksusuolen tai peräsuolen pahanlaatuinen kasvain
  • vaikea ulosteen pidätyskyvyttömyys
  • sädehoitovauriot
  • peräaukon hankalat fistelit ja märkäpesäkkeet

Elämää paksusuoliavanteen kanssa

Avanne itsessään ei ole sairaus, mutta sen taustalla voi olla vakava sairaus, joka on pystytty hoitamaan. Seurauksena on avanne, jonka kanssa voi elää normaalia elämää.

Paksusuoliavanne ei haittaa matkustaessa, uidessa, saunoessa tai liikkuessa, kunhan muistaa suojata avannesidoksen hyvin. Lue lisää, kuinka voi elää hyvää arkea paksusuoliavanteen kanssa.

Avannesidokset – paksusuoliavanne

Avannesidos kiinnittyy vatsan ihoon avanteen ympärille ja kerää avanteen eritteen. Käytettävä avannesidos riippuu siitä, onko kyseessä paksusuoliavanne, ohutsuoliavanne vai virtsa-avanne. Avannehoitaja osaa neuvoa, mikä on oikea vaihtoehto. Nykyaikaiset avannesidokset ovat huomaamattomia, neutraalin värisiä ja valmistettu tekstiilistä.

Millainen avannesidos sopii parhaiten minulle?

Jokainen vartalo on erilainen ja jokaiselle sopii erilainen sidos. Vatsan alue voi muuttua ajan myötä ja muutokset aiheuttavat muutoksia myös avannesidoksen täydelliseen istuvuuteen. BodyCheck–avannetesti ohjaa käyttäjää löytämään sopivimman sidoksen.

Avannetuotteet – paksusuoliavanne

Paksusuoliavanteeseen sopivat avannetuotteet löytyvät SenSura® Mio -valikoimasta. Ne istuvat vartaloon elastisen pohjalevyn ansiosta ja ovat huomaamattomia neutraalin kangasmateriaalin ansiosta. Elastinen pohjalevy mukautuu hyvin vartalon muotoihin ja ympyränmuotoinen suodatin vähentää todistetusti pullistumista.