Virtsa-avanne

Avanne on tulos leikkauksesta, jonka tarkoituksena on poistaa sairaus tai lievittää oireita. Se on kirurgisesti muodostettu aukko, jonka kautta virtsa pääsee poistumaan elimistöstä. Avannetyyppejä on kolme: paksusuoliavanne, ohutsuoliavanne ja virtsa-avanne. 

Virtsa-avanne tai virtsatieavanne (urostoma) taustalla voi olla:

Leikkauksessa virtsarakko poistetaan ja avanne tehdään irrottamalla noin 20 cm:n mittainen osa ohutsuolen loppuosasta. Suolen osan toiseen päähän yhdistetään rakosta irrotetut virtsajohtimet ja toinen pää tuodaan vatsanpeitteiden päälle. Suoli ei toimi rakkona, eli se ei siis pysty varastoimaan virtsaa, vaan virtsa poistuu koko ajan elimistöstä avanteen kautta.

Elämää virtsa-avanteen kanssa

Avanne itsessään ei ole sairaus, mutta sen taustalla voi olla vakava sairaus, joka on pystytty hoitamaan. Seurauksena on avanne, jonka kanssa voi elää normaalia elämää.

Virtsa-avanne ei haittaa matkustaessa, uidessa, saunoessa tai liikkuessa, kunhan muistaa suojata avannesidoksen hyvin. Lue lisää, kuinka voi elää hyvää arkea virtsa-avanteen kanssa.

Avannesidokset – virtsa-avanne

Avannesidos kiinnittyy vatsan ihoon avanteen ympärille ja kerää avanteen eritteen. Käytettävä avannesidos riippuu siitä, onko kyseessä paksusuoliavanne, ohutsuoliavanne vai virtsa-avanne. Avannehoitaja osaa neuvoa, mikä on oikea vaihtoehto. Nykyaikaiset avannesidokset ovat huomaamattomia, neutraalin värisiä ja valmistettu tekstiilistä.

Millainen avannesidos on sopivin?

Jokainen vartalo on erilainen ja jokaiselle sopii erilainen sidos. Vatsan alue voi muuttua ajan myötä ja muutokset aiheuttavat muutoksia myös avannesidoksen täydelliseen istuvuuteen. BodyCheck–avannetesti ohjaa käyttäjää löytämään sopivimman sidoksen.

Avannetuotteet – ohutsuoliavanne

Ohutsuoliavanteeseen sopivat avannetuotteet löytyvät SenSura® Mio -valikoimasta. Ne istuvat vartaloon elastisen pohjalevyn ansiosta ja ovat huomaamattomia neutraalin kangasmateriaalin ansiosta. Elastinen pohjalevy mukautuu hyvin vartalon muotoihin ja ympyränmuotoinen suodatin vähentää todistetusti pullistumista.