Usein Kysyttyä

KYSY ASIANTUNTIJOILTA AVANTEESTA JA ELÄMÄSTÄ AVANTEEN KANSSA. Vastaamme sinulle mahdollisimman nopeasti.

Kysy ja vastaa -palstan tarkoituksena on toimia tietopankkina yleisiin avanteeseen liittyviin kysymyksiin, jotka askarruttavat monen mieltä. Kysyminen ja vastauksen saaminen on maksutonta. Asiantuntijamme vastaavat kysymyksiin kerran viikossa. Huomaathan, että kysy ja vastaa -palstamme ei sovellu kiireellisiin kysymyksiin tai tilanteisiin, joissa on välitön tarve hakeutua lähimpään terveyskeskukseen. Ethän liitä mitään osoite- tai henkilötietoja kysymyksesi yhteyteen. Kysymykset esitetään oheisen lomakkeen kautta nimettömänä. Vastaukset kertyvät näille sivuille. Palstalla saattaa joskus olla ruuhkaa, mutta pyrimme vastaamaan kaikkiin avanneaiheisiin kysymyksiin.

Vertaistuki Sauli

Hei! Olen Sauli ja minulle on tehty paksusuoliavanne joulukuussa 2014. Tuohon mennessä olin kärsinyt erilaisista suolistokivuista 15 vuoden ajan. Toivottavasti kykenen auttamaan sinua askarruttavissa asioissa, mutta huomioithan, että kiireellisissä kysymyksissä oman alueen avannehoitaja tai muu terveydenhuollon ammattilainen on oikea henkilö auttamaan.

Tuoteasiantuntija

Hei! Me Coloplastin tuoteasiantuntijat vastaamme täällä Coloplastin avannetuotteisiin liittyviin kysymyksiin.

 

Minulle tehdään suurella todennäköisyydellä ohutsuoli avanne piakkoin. Moneen asiaan olen löytänyt netistä vastaus mutta yhteen en. Minkälaisista kustannuksista puhutaan noin suurinpiirtein näistä pusseista jne ja korvaako Kela yhtään?

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Saat hoitotarvikkeet maksutta oman kuntasi hoitotarvikejakelusta tai mikäli kunnallasi on Coloplastin kotijakelupalvelu käytössä, niin tuotteet veloituksetta kotiin toimitettuina. Voit kysyä lisätietoja omasta hoitotarvikejakelustasi tai Coloplastin asiakaspalvelusta (09) 8946 750.

Onko liman erittyminen peräsuolesta normaalia, jos on paksusuoliavanne?

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Liman erittyminen peräsuolesta on melko tyypillistä. Todennäköisesti sinulla on peräsuolen loppuosa jäljellä ja avanne on väliaikainen. Limaneritys voi olla ajoittain runsastakin ja kiusallista. Muista huolehtia hyvästä hygieniasta. Tarvittaessa voit olla omaan avannehoitajaasi yhteydessä.

Minulla oli avanne, joka suljettiin leikkauksessa. Minulla on kaapissa yhä runsaasti avaamattomia avannetuotepakkauksia. Miten voin parhaiten kierrättää ne? Voiko niitä lahjoittaa jonnekin?

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Kannattaa olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai hoitotarvikejakeluun ja kysyä sieltä toimintaohjeita.

Onko suositeltavaa käyttää irrotusainetta avannepussia vaihdettaessa vai irrottaa se käsin ilman suihkeita? Mieheni käyttää Niltac irrotusainetta aina vaihtaessaan pussia ja pelkään, että aine voi aiheuttaa jotain ärsytystä pitemmällä aikavälillä tai jotain muuta vaivaa itse aineesta johtuen.

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Avannesidosta vaihdettaessa on suositeltavaa käyttää pohjalevyn poistosuihketta, mikäli se helpottaa vaihtorutiinia ja etenkin, jos pohjalevy on tiukasti kiinni ihossa. Iho rasittuu vähemmän, kun sidos irtoaa ihosta helpommin. Voit kysyä lisäneuvoja tuotteen valmistajalta tai Coloplastin asiakaspalvelusta (puh. 09 8946 750, avoinna arkisin klo 8-17).

Käytössäni on avannesidoksessa pastarengas….nyt tuntuu että iho hieman punoittaa juuri siltä alueelta, hieman kutiseva tunne, ei kuitenkaan iho rikki. Mitä kannattaisi tehdä että tilanne ei pahene?

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Jos ihoreaktio tulee selkeästi pelkästä renkaasta, se viittaa siihen, ettei materiaali sovi iholle. Punoittavalle alueelle voisi kokeilla esim. Bravan ihonsuojavoidetta tai -pyyhettä käytettäväksi renkaan kanssa (huom! rikkinäiselle iholle näitä ei suositella käytettäväksi). Mahdollisesti voisi myös kokeilla jotain toista mallia pasta-/ihonsuojarenkaasta. Pastarenkaan pois jättäminen voi lisätä ohivuodon riskiä. Jos tilanne ei helpota, niin kannattaa kääntyä avannehoitajan puoleen. Tarvittaessa voit kysyä lisää Coloplastin asiakaspalvelusta (puh. 09 8946 750, avoinna arkisin klo 8-17).

Miehelläni on ohutsuoliavanne johon kertyy ilmaa niin paljon, että se poksahtaa auki. Joutuu tyhjentämään jatkuvasti ihan ilman takia. Ilma-aukko ei ole riittävä poistamaan kaasua. Tarvitsisi vaikka pitkän jatko-osan, johon ilma voisi mennä. On yksi korkillinen malli, johon kiinnittyy hyvin mieheni käyttämä virtsapussi virtsaa varten. Todella iso ongelma.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Hei! Pyytäisimme ottamaan yhteyttä Coloplastin asiakaspalveluun (puh. 09 8946 750, avoinna arkisin klo 8-17), jotta asiantuntijamme saa määritettyä käytössä olevat tuotteet tarkemmin ja löytämään sopivan ratkaisun.

Minulle tehtiin ohutsuoliavanne 27.11.2019. Iho suolen ympäriltä (n. 1 cm) on erittäin punainen,epätasainen ja tulehtuneen näköinen. Suihkutamme avannetta pohjalevyn vaihdon yhteydessä. Laitamme siihen Metyylitioniinikloridiliuosta ja Adapt Stoma pulveria. Ne eivät ole auttaneet, vaan iho on tullut vielä ärtyneemmäksi. Miten hoitaisimme ihoa, että saamme sen kuntoon?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Hei! Tällaisessa tilanteessa pitää viipymättä olla yhteydessä omaan avannehoitajaan, jotta tulehdus saadaan hoidettua pikimmiten. Samalla voi hänen kanssaan myös tarkistaa onko nykyinen avannesidoksesi sopiva vai tarvitseeko sidos vaihtaa toiseen tai esim. eri kokoiseen tai tarvitaanko mahdollisesti lisätarvikkeita tiiviimmän istuvuuden saavuttamiseksi.

Minulle tehtiin ohutsuoliavanne 3 kk sitten. Alkuun kaikki sujui hyvin, mutta nyt on alkanut tulla ohivuotoja ja iho tosi pahasti tulehtunut. Miten saisin tilanteen korjattua?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Hei! Tällaisessa tilanteessa pitää viipymättä olla yhteydessä omaan avannehoitajaan, jotta tulehdus saadaan hoidettua pikimmiten. Hänen kanssaan kannattaa myös tarkistaa oman avannesidoksen istuvuus (tarvitseeko sidos vaihtaa toiseen tai esim. eri kokoiseen tai tarvitaanko mahdollisesti lisätarvikkeita tiiviimmän istuvuuden saavuttamiseksi).

Hei! Minulla on tuore ohutsuoliavanne. Avanteen sijainti juuri vyötärölinjan kohdalla on ongelmallinen nykyisten vaatteideni kanssa. Onko sinulla mielessäsi mitään jippoa, jolla vanhoja vaatteita saisi käymään päälle tai tuunattua siten, ettei vyötärö painaisi/hankaisi ’nystyrää’? Vai meneekö kaikki housut uusiksi, ostettava joko matalavyötäröisiä tai ’hiphop-mallisia’ kainaloon asti nostettavia housuja? Viimeiset 5 kk olen kuljeskellut vain löysien tuulipuvunhousujen kanssa ja viritellyt ne henkseleillä ylleni… :)

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Housun vyötärön voi nostaa ns. avanteen yli tai jättää hieman alemmas sidoksen alapuolelle, mikäli tuntuu että housunvyötärö painaa/hankaa suolenpäätä. Sinulla on todennäköisesti vielä leikkauksen jälkeistä turvotusta, mistä syystä vatsan seutu on vielä arka. Leikkauksen jälkeiset turvotukset laskevat pikku hiljaa ja siihen menee yleensä useampi kuukausi. Minulla ei valitettavasti ole yksiselitteistä ratkaisua/jippoa ongelmaan. Mikäli housunvyötärö tulee avanteen päälle, voisit kokeilla avanneleikatuille suunniteltuja tukitekstiilejä. Tukitekstiilit ovat joustavaa materiaalia ja niitä on saatavilla useampia eri malleja. Joustava kangas suojaa/tukee avannetta. Näitä on myynnissä muutamilla jälleenmyyjillä (esim. Hoivankare.fi). Ongelma todennäköisesti helpottaa leikkauksen jälkeisten turvotusten laskettua. Housunvyötäröä voi pitää avanteen päällä, kunhan ei laita esim. vyötä liian tiukalle. Kannattaa suosia joustavia materiaaleja ja ennen kaikkea on tärkeää, että vaate on miellyttävä päällä.

Mieheltäni on suljettu paksusuoliavanne n 3 vk sitten. Jälkihoito-ohjeita kaivattaisiin. Kipuja ei ole, mutta ongelma on öisin tahdoton ulosteen tulo. Ulostetarvetta ei ole myöskään päivisin. Onko mitään, mitä voisi asialle tehdä, kauanko tällainen vaihe yleensä kestää. Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ongelma voi johtua useasta eri syystä, mitä on valitettavasti vaikea arvioida tuntematta miehenne tilannetta yksityiskohtaisemmin. Avanteen sulun jälkeen saattaa esiintyä suolenvetovaikeutta ja suolen toiminta voi olla ”erilaista”, mihin aikaisemmin on tottunut. Tämä tasoittuu yleensä muutamien kuukausien jälkeen leikkauksesta. Tahdoton ulosteen tulo liittyy sulkijalihakseen toimintaan ja syy siihen tulee aina selvittää. Suosittelen kääntymään teitä hoitaneen lääkärin puoleen syyn selvittämiseksi.

Hei. Minulle ollaan tekemässä kaksiosainen ohutsuoli avanne. Listalla kiireellisenä. Paksusuoli ei ole toiminut enää kahteen viikkoon. Sitä olen jo pitkään huuhdellut navina laitteella. Syytä ei tiedetä miksi suoli ei toimi. Kolmen vuoden ajan ollut jatkuvat kivut nousevan suolen mutka kohdassa ja poikki suolessa. Mitä tapahtuu kun ohutsuoli avanne tehdään. Poistetaanko paksusuoli.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Paksusuolen poisto päätetään yksilöllisesti ja taudinkuva on ratkaiseva tekijä. Aina sen poisto ei ole välttämätöntä, vaan paksusuoli voidaan jättää paikoilleen vaikka tehdään ohutsuoliavanne. Ohutsuoliavanne voi olla väliaikainen tai pysyvä, kokonaistilanteesta riippuen. Se tehdään yleensä oikealle puolelle vatsaa n. navan korkeudelle, vartalonmalli huomioiden. Ohutsuoliavanne-erite on löysähköä ja toimii yksilöllisesti n. 0,5-1,5 litraa vuorokaudessa. Mikäli ohutsuoliavanne erittää runsaasti, on tärkeää huolehtia elimistön neste- ja suolatasapainosta.

  Avannesidos kiinnitetään vatsalle tiiviisti ja erite tulee siihen tarkoitettuun pussiin. Pussin päässä on avattava hana/aukko, josta erite tyhjennetään. Avannesidos valitaan yksilöllisesti yhdessä oman avannehoitajan kanssa.

Hei. Minulla on hyvin uusi ja vielä turvonnut paksusuolen avanne. Miten saan pastarenkaan työnnettyä avanteen reunaan asti. Vaikka teen parhaani siellä jää muutaman millin reikä pastarenkaan ja avanteen välissä. Onko teippiä tms. jota saan avanteen vielä epätasaisen reunaan ympäri?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  On normaalia, että avanne on alkuun turvonnut. Turvotus laskee ensimmäisten viikkojen/kuukausien aikana. Avannehuoltoa tehdessä avanteen ympärysiho kuivataan huolellisesti , jotta pastarengas ja avannesidos kiinnittyvät tiiviisti. Pastarengas saattaa olla hankala kiinnittää sormin reunaan asti, varsinkin jos avanne on turvoksissa ja/tai juuresta kapeampi. Esimerkiksi pumpulitikku on tähän hyvä apuväline. Kapean pään ansiosta sen avulla pääsee pieneenkin tilaan ja pehmeä kärki on turvallinen ”työkalu”. Teippiä en suosittele laitettavaksi korvaamaan pastaa.

Voiko avanne nostaa kolesteroliarvoja?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Avanne ei vaikuta kolesteroliarvoihin.
  Kiitos!

Voiko ohutsuoliavanteen kanssa käyttää Levolacia vatsan pehmitettyä. Voiko Levolac aiheuttaa nesteen kertymistä vatsaonteloon?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  En suosittele Levolacin käyttöä ohutsuoliavanteen kanssa. Ohutsuoliavanne-erite on yleensä hyvin löysää ja nestepitoista, joten vatsanpehmikkeitä ei tarvita. Levolac ei aiheuta nesteen kertymistä vatsaonteloon.

Vielä avannetyrästä. Avanteeni on navan yläpuolella, lähellä vyötäröä ja se pullottaa näkyvästi ja vielä suolenpääkin pullottaa. Vatsakaan ei ole littana. En voi olla ollenkaan ilman tukevia bodyliivejä kesät ja talvet. Tyräliivitkään eivät käy koska avanne on niin ylhäällä. Olin paksusuolitähystyksessä ja lääkäri sanoi tyräleikkauksen onnistuvan, avanne tulee toiseen paikkaan ja pannaan verkko. Kun olet hoitanut tällaisia tapauksia, miten avannepussi jos se tulee osittain entisen avanteen päälle ja toimiikohan suoli yhtä hyvin. Tällaiset leikkauksen jälkeiset asiat askarruttavat.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Avanne tehdään mahdollisesti toiselle puolelle vatsaa, mikäli se joudutaan siirtämään tyräleikkauksen yhteydessä. Uusi avanne pyritään tekemään mahdollisimman hyvään paikkaan, jotta alle ei jäisi esim. vanhoja arpia. Näin ollen avannesidoksen alle ei jää vanhan avanteen leikkausarpea. Suolentoimintaa on mahdoton ennustaa etukäteen. Leikkauksen jälkeen joillekin saattaa tulla vetovaikeutta, mutta tämä on hyvin yksilöllistä.

Minulla on ollut paksusuoliavanne 10 vuotta ja kaikki on mennyt hyvin, ei ohivuotoja eikä pussin irtoamista. Nyt minua askarruttaa tyrä, uskaltaisinko mennä korjausleikkaukseen, olen 80 vuotias. Onko tietoa miten tällaiset leikkaukset onnistuvat ja miten kauan paraneminen kestää?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Tyrä on valitettavan yleinen ongelma paksusuoliavanneleikatulla. Leikkauksesta toipuminen on aina yksilöllistä, eikä sitä pysty ennustamaan etukäteen. Mikäli suoli toimii hyvin eikä ohivuotojen ja sidoksen pysymisen kanssa ole ollut ongelmia, leikkaus ei nähdäkseni siitä näkökulmasta ole välttämätön. Kannattaa keskustella asiasta hoitavan lääkärin kanssa, hän osaa parhaiten arvioida tilanteen.

Onko mitään enimmäisaikaa, minkä kuluessa väliaikainen ohutsuoliavanne pitäisi sulkea?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Väliaikaisen ohutsuoliavanteen sulkuun ei ole enimmäisaikaa.

Minulla on paksusuolen avanne. Aika ajoin ja nyt päivittäin, peräsuolessa on voimakas tunne, ikään kuin olisi kova kakkahätä. Mistä mahtaa olla kyse?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Tunne johtuu siitä, että peräsuoli toimii edelleen ns. normaalisti ja erittää suolilimaa, vaikka uloste tuleekin avanteesta. Tästä syystä kakkahädän tunne on normaalia. Kakkahädän tunne menee yleensä pois istahtamalla hetkeksi WC-pöntölle. Tällöin peräaukosta voi tulla hieman limamaista eritettä, mikä on vaaratonta.

Ystävälläni on ollut nyt vuoden ajan ohutsuoliavanne, ja pussin vaihto on edelleen erittäin hankalaa, koska suoli toimii niin aktiivisesti. Avanteesta tulee lähes koko ajan vähintään sappinestettä, joten ystäväni täytyy vaihtopäivinä odottaa koko päivän ajan sopivaa muutaman minuutin hetkeä, jolloin hän ehtisi tehdä sidoksen. Sidostyyppi sinänsä on nyt helpompi tehdä kuin edellinen malli, jonka vaihtaminen oli hitaampaa. Ystäväni vaihtaa pussin joka toinen päivä, ja joutuu olemaan vaihtopäivän kokonaan syömättä ja juomatta, jotta jossain välissä saisi vaihdettua pussin. Hän syö raskaan aterian vasta illalla 21-23 maissa, ja sen seurauksena myös nukkumaan meno siirtyy pitkälle aamuyölle. Myöskään edellisen illan ruokailun aikaistaminen alkuiltaan tai kevyen aamiaisen syöminen pari tuntia ennen vaihtoa ei auta – silloin avanteesta tulee koko ajan ulostetta. Kierteen seurauksena ystäväni sanoo menettäneensä elämänhalunsa, ja työntekokin kärsii kun joka toinen päivä menee pussin vaihtamiseen. Ystäväni on lopen uupunut henkisesti ja fyysisesti ja on alkanut puhua itsetuhoisia asioita. Ystäväni kokemuksen mukaan sairaalan avannehoitaja ei ole pystynyt antamaan sen tarkempia ratkaisuehdotuksia kuin ”Yritä löytää sopiva rytmi ja koita nyt jotenkin pärjätä”. Ystäväni ei ole halukas keskustelemaan tilanteestaan terapeutin kanssa, sillä henkinenkin tasapaino kuulemma palautuisi jos vain pussin vaihdon saisi toimimaan aamuisin niin, että siihen menisi korkeintaan pari tuntia. Ystäväni alkaa olla myös liian uupunut etsiäkseen tilanteeseen itse apua. Keneltä tällaiseen pussinvaihto-ongelmaan voisi saada paneutuvampaa ohjausta, ja mitä minun huolestuneena läheisenä kannattaisi tässä tilanteessa tehdä?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ikävä kuulla, että ystäväsi elämänlaatu on heikentynyt avanteen myötä. Ohutsuoliavanne saattaa tosiaan tuottaa runsaastikin löysää ulostetta ja toimii usein muutaman tunnin päästä ruokailusta. Suosittelisin kokeilemaan kuitupitoista ruokaa, josko uloste hieman kiinteytyisi. Apteekista saatavia ns. ripulilääkkeitä voi myös kokeilla, mikäli uloste on todella löysää ja juoksevaa. Onko hän kokeillut vaihtaa pussia heti aamulla herättyään ennen aamupalaa? Tällöin suolen toiminta on usein rauhallisempaa. On tärkeää, että ateriarytmi pysyisi säännöllisenä ja juominen olisi riittävää, koska muuten aliravitsemuksen ja elektrolyyttihäiriöiden riski on suuri. Mikäli olo on jatkuvasti voipunut, suosittelen kääntymään lääkärin puoleen.

  Avannehoitaja on ensisijainen apu sidosongelmissa. Ystäväsi voisi ottaa häneen uudestaan yhteyttä ongelman ratkaisemiseksi. Avannesidos kannattaa leikata/muotoilla valmiiksi ennen vanhan pussin poistoa ja ottaa kaikki tarvittavat tarvikkeet lähelle, jotta sidosvaihto olisi mahdollisimman helppo. Suosittelisin vaihtamaan sidoksen aamulla ennen aamupalaa.

  Ystäväsi on onnellisessa asemassa, kun hänellä on sinunkaltaisesi läheinen. Läheinen on korvaamaton kuuntelijana ja tukijana. Mikäli ystävälläsi on itsetuhoisia ajatuksia, täytyy siihen ehdottomasti hakea ammattiapua vaikka hän ei olisikaan siihen heti suostuvainen. Toivottavasti ystäväsi sidosvaihto-ongelmat helpottuisivat ja elämä avanteen kanssa olisi helpompaa.

Kiitos, tarpeellisesta sivustosta ja mahdollisuudesta saada kauttanne vinkkejä askarruttavaan asiaan. Minulle laitettiin 5 v sitten ohutsuoliavanne, joka oli 2 v. Sitten tehtiin pysyvä paksunsuolenavanne, jonka kanssa pärjään ok. On totta, että paljolti asioita oppii ns. kantapään kautta, mutta ruokavalioon on syytä tehdä remontti. ( puhun usean suolitukoksen, joskin eri tasoisen kokeneena ! ) No, niin sitten kysymykseni: minulla siis arpia vatsalla oikealla, ohutsuolen arpi, keskellä mahaa pitkä arpi alavatsalla ja sitten vasemmalla nykyinen avanne. Minua häiritsee alavatsani pöhö nykysenavanteen ympärillä. Olen laihtunut ajan saatossa 15 kg ja vatsan puoiliskot ovat kuin eri paria. Suoli toimii suht hyvin, otan välillä magneessiumhörpyt. Ongelmaa silti siinä, että ”massa” ei valu,vaan jää tulpaksi pussin renkaan suulle,jolloin hetkenpäästä hajuhaitat ilmoittaa, että ihonsuojalevyn alle purkaa sitä itseään. Uloste ei ole kovaa !! Minulla nosteluissa käytössä tyrävyö, ajatukseen välillä hiipii sisäinen tyrä ???Kiitos sinulle ja lopuksi totean, että elämäni parasta aikaa on ollut aika avanteen kanssa, se ei ole tahtiani haitannut, eikä ystävyyssuhteitani / harrastuksiani rajoittanut.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Kiva kuulla, että olet saanut sivustosta apua ja ettei avanne rajoita elämääsi.

  Ruokailuun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli suolitukoksia esiintyy. Huonosti sulavia ruokia, kuten sieniä, pähkinöitä, salaattia, kypsentämättömiä kasviksia ja kuorellisia ja siemeniä sisältäviä marjoja ja hedelmiä kannattaa nauttia varoen tai tarvittaessa jättää kokonaan pois ruokavaliosta.
  Mikäli uloste on ”tatinamaista” eikä valu pussiin, kokeile laittaa pussiin hieman esim. ruokaöljyä ”liukasteeksi”. Päivittäin on myös hyvä muistaa juoda riittävästi, suositus on noin 2 litraa. Vaikka uloste ei ole kovaa, voi kokeilla varovasti pehmikkeitä, jolloin ulosteen koostumus muuttuu usein notkeammaksi ja valuu helpommin pussiin.
  Tyrävyö on hyvä tuki nosteluissa, koska vatsaasi on leikattu useita kertoja. Mikäli epäilet, että sinulla on tyrä, kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen avannehoitajaan, koska näkemättä asiaa on vaikea arvioida.

Avanteen korjausleikkauksen jälkeinen ruokavalio kiinnostaisi.puhutaan suoliavanteesta. Avanne on ollut minulla nyt kaksi vuotta ja nyt korjattu.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Avanneleikatulla ei ole suoranaisesti ruokarajoituksia, vaan kaikkea mikä sopii, saa syödä. Varovaisuutta kannattaa kuitenkin noudattaa ja joskus saattaa olla joitain ruokia, jotka eivät sovi. Tärkeää on, että suoli toimii säännöllisesti. Erityisesti huonosti sulavissa ruuissa suolitukoksen riski on korkeampi, tällaisia ruokia ovat esim. salaatinlehdet, kypsentämättömät kasvikset, kuorelliset ja siemenelliset marjat ja vihannekset, sienet ja pähkinät sekä täysliha. Ilmavaivat voivat olla ikävä vaiva. Runsaasti ilmaa aiheuttavia ruokia ovat esim. herneet, paprika, sipuli, kaali ja ksylitoli sekä hiilihapolliset ruuat.

  Tärkeää on, että päivittäinen ruokavalio on monipuolista ja ravitsevaa. Puurot ja täysjyväleipä ovat tärkeitä kuitulähteitä, maitovalmisteet hyviä proteiinin ja kalsiumin lähteitä. Kasvikset on hyvä kypsentää, jolloin ne sulavat paremmin. Huolellinen pureskelu ja rauhallinen ruokailu kaiken ao. Nesteitä tulisi nauttia noin 2 litraa päivässä.

  Et kerro, onko sinulla ohut- vai paksusuoliavanne. Ohutsuoliavanne tuottaa runsaammin ulostetta päivittäin. Tällöin on hyvä tarkkailla silloin tällöin, ettei pussiin tule runsaasti sulamatonta ruokaa. Myös nesteiden ja suolojen menetys on ohutsuoliavanneleikatulla suurempi ja suolalisän käyttö suositeltavaa. Hyviä suolanlähteitä ovat esim. suolakurkku ja silli. Paksusuoliavanneleikatuilla ummetuksen riski on suurempi. Runsas nesteiden nauttiminen vähentää ummetuksen riskiä. Tarvittaessa voi käyttää apteekista saatavia reseptivapaita pehmikkeitä.

Voiko ohutsuoliavanne olla muualla kuin ileumissa esim. jejunumissa? Joissakin lähteissä jejunostooma tarkoittaa vain letkua, jonka kautta voidaan antaa ravitsemusta.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ohutsuoliavanne tehdään ileumiin. Jejunostoma on tosiaan hieman harhaanjohtava sana, sillä kyse ei ole ns. perinteisestä suoliavanteesta. Jejunostoma tarkoittaa jejunumiin laitettua syöttöletkua, jota kautta menee ravitsemus mikäli potilas ei pysty syömään normaalisti suun kautta.

Minulla on sekä paksusuoli- että virtsa-avanne. Onko kukaan muu koskaan sanonut, että avanteesta huolimatta on usein tunne, että pissattaa? Tuntuu, että rakkoa suorastaan painaa. Onko se edes mahdollista?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  En ole kuullut, että virtsa-avanneleikatulla olisi pissahädäntunnetta. Virtsarakko poistetaan yleensä virtsa-avanneleikkauksen yhteydessä, joten tästä syystä pissahädäntunne ei ole mahdollinen.Joissakin tapauksissa (esim. kystiitti) virtsarakko voidaan jättää paikoilleen, vaikka tehdään virtsa-avanne. Tällöinkin virtsarakko surkastuu ajan myötä, eikä yleensä aiheuta vaivaa. Mikäli paineen tunne alavatsalla jatkuu, suosittelen kääntymään lääkärin puoleen.

Olen 63-kiloinen nainen ja haluaisin saada yhden esimerkin päivän ruokalistasta, jolla pysyy juuri ja juuri hengissä, ja joka olisi turvallinen eikä aiheuttaisi suolistotukosta.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on kaiken a ja o. Ruokailu kannattaa jakaa 5-6 ateriaan päivässä: aamupala, lounas, 1-2 välipalaa, päivällinen ja iltapala. Iltaa kohden kannattaa syödä kevyemmin, jotta suolen toiminta rauhoittuu yötä kohden. Nesteiden nauttiminen pitkin päivää on tärkeää, suositus on 2-3 litraa vuorokaudessa. Avanneleikatulla ei ole ravitsemuksen suhteen mitään ehdotonta kieltoa, mutta esim. kypsentämättömiä kasviksia, kuorellisia hedelmiä ja vihanneksia (esim. tomaatti, viinirypäleet ja mandariinit) ja huonosti sulavia ruokia (esim. täysliha, sienet, kuivatut hedelmät, salaatin lehdet ja pähkinät) kannattaa nauttia varoen. Mikäli suolisto sietää hyvin em. tuotteita, ei niiden syömiselle ole mitään estettä.

  Hyvin kypsennetyt puurot ja vellit ovat hyviä ja suolistoystävällisiä ravinnonlähteitä. Maitotuotteet ovat tärkeä proteiinin ja kalsiumin lähde. Mikäli laktoosi aiheuttaa oireita, kannattaa kokeilla laktoosittomia tuotteita tai esim soija- ja kauravalmisteita. Kaasua aiheuttavia tuotteita, esim. sipuli, paprika, xylitoli ja herneet, kannattaa nauttia kohtuudella, tai tarvittaessa jättää kokonaan pois. Lihatuotteista kannattaa valita mahdollisimman pehmeärakenteinen tuote, esim. kala tai broileri.

  Ohutsuoliavanneleikatuilla suolatasapaino on usein alhainen, joten lisäsuolan käyttö ruokailun yhteydessä on suositeltavaa. Paksusuoliavanneleikatuilla suoli toimii usein harvemmin ja ummetuksen riski on suurempi. Mikäli paksusuoliavanneleikatulla uloste on kovaa, voi käyttää esim. luumumehua tai tarvittaessa apteekista saatavia pehmikkeitä.

  Minulla ei ole ravitsemusterapeutin koulutusta, joten en valitettavasti pysty antamaan tarkkaan suunniteltua esimerkkiä päivän ruokalistasta. Toivottavasti sait apua em. ohjeistuksista. Tarvittaessa suosittelen ottamaan yhteyttä ravitsemusterapeuttiin.

Moi, olen lukenut jostain avannepotilaan suolen tyhjennyksestä ennen esim. matkaa tai kokousta. Tiedätkö lisäinfoa?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Paksusuoliavanneleikattu voi käyttää suolihuuhtelua, mikäli se hänelle sopii. Muutamilla firmoilla on valikoimassaan suolihuuhteluun tarkoitettuja laitteita. Suolihuuhtelu kannattaa kuitenkin aloittaa/opetella aina ammattilaisen opastuksella, joten suosittelen ottamaan yhteyttä oman alueesi avannehoitajaan.

Pussin pullistelu vaivaa minua aina ajoittain. Erityisesti öisin. Onko sinulla kiusalliseen pullisteluun mitään vinkkiä mitä kerrot potilaillesi?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Pussin pullisteluun voi olla useampi syy. Vaihdatko pussin päivittäin? Pusseissa on tänä päivänä suodattimet, joiden tarkoitus on päästää ilmat ulos ja pitää hajut sisällä. Suodattimet ovat herkkiä ja saattavat mennä tukkoon. Suositus on vaihtaa pussi päivittäin, jotta varmistetaan suodattimen toimiminen. Pussia kiinnitettäessä on hyvä varoa, ettei paina suoraan suodattimen päältä ja vahingoita sitä. Toisinaan uloste voi ”valua” suoraan suodattimen päälle tukkien sen. Tällaisessa tapauksessa pussiin laitettavasta liukasteesta voisi olla apua. Liukasteita on saatavilla eri firmoilta, mutta kotikonsteilla myös ruokaöljyä voi käyttää samaan tarkoitukseen. Ruokaöljyä voi laittaa pienen määrän puhtaaseen pussiin, niin että se liukastaa pussin sisäreunan yläosasta. Ruokavalioon on hyvä kiinnittää myös huomiota. Runsaasti kaasua tuottavia ruokia kannattaa välttää. Tällaisia ruokia ovat esim. kaali, herne, sipuli ja xylitoli-valmisteet. Koska pussiin kertyy ilmaa runsaasti erityisesti yöaikaan, kannattaa illasta välttää kaasua tuottavia ruokia, ettei ilmaa kertyisi pussiin niin paljon öisin.

Avannealueen iho on oireillut kuukauden verran nyt ihoon on tullut n. 1cm pituinen verta vuotava haava. Mitenkä tällaisen saa kuntoon ?

Antti
  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ensisijaisesti on tärkeää selvittää, mikä haavan on aiheuttanut. Eritteen valuminen avannesidoksen alle aiheuttaa helposti ihoärsytystä, mikä ilmenee punoituksena ja pahimmillaan iholta vuotaa verta ja kudosnestettä. Kuvailemasi perusteella kuulostaa kuitenkin siltä, ettei kyse ole välttämättä ohivuodosta. Haava syntyy useimmiten mekaanisesta ärsytyksestä. Sidosta kiinnittäessä kannattaa tarkastaa huolellisesti, ettei pohjalevyyn jää teräviä reunoja esim. saksista, jotka saattavat raapia suolen reunaa ja ihoa. Pohjalevy tulee poistaa myös hellävaroen ihovaurioiden ehkäisemiseksi. Mikäli pohjalevyn irroittaminen on hankalaa, kannattaa käyttää apuna siihen tarkoitettua irroitussuihketta, jolloin levy saadaan ihoa säästäen poistettua.

  Mikäli haava ei ole syvä eikä vuoda verta jatkuvasti, voi sitä yrittää ”kuivatella” laittamalla reunoille varovasti metylensineä ja tähän päälle esim. avannepuuteria imemään kosteutta. Metylensineä voi käyttää max 2 viikkoa kerrallaan. Puuteria kannattaa laittaa varovasti, jotta avannesidos saadaan kiinnitettyä tiiviisti. Mikäli puuteria hulahtaa vahingossa liikaa, voi ylimääräisen esim. puhaltaa pois, jolloin iholle jää tarvittava määrä. Päälle kannattaa laittaa vielä ihonsuojarengas tai pastaa (mielellään alkoholitonta, ettei kirvele) ennen pohjalevyn kiinnitystä suojaamaan ihorikkoa.

  Mikäli haava ei lähde paranemaan, suosittelen ottamaan yhteyttä oman alueen avannehoitajaan. Näkemättä on vaikea sanoa, mikä haavan on aiheuttanut. Jos haava vuotaa verta jatkuvasti, jolloin myös avannesidoksen kiinnittäminen tiiviisti on hankalaa tai mahdotonta, kannattaa sitä käydä näyttämässä avannehoitajalle.

Hei, kesähelteillä, jos niitä on, avannepussi voi hiostaa samoin kuin pohja. Oletko itse keksinyt mitään helpotusta tähän? Kiitti!

  Vertaistuki Jarmo vastaa:

  Olen omalla kohdallani huomannut pussien materiaalien erot. Nykyinen ei hiosta siten kuten aiemmat ovat tehneet. Se tunne ihoa vasten pysyy samanlaisena kuin normaalina hetkenä. Pidän omaa ihoa avanteen ymäristössä hyvin herkkänä kaikelle ”tavallisuudesta poikkeavalle”. Lisäksi kaikki iholla tapahtuvat muutokset tunenn herkästi. Näitä ovat mm. vuodot, kylmä, kuuma jne. Treenatessa ja kaikkien suojien alla hiostusta tietenkin tulee. Hiostuksen tekemät ”vauriot” tulevat silloin sidoksen laatan reunaan. Sidos voi tällöin irrota hieman ihosta ja muuttua vaalemmaksi. Näissä tilanteissa itse yleensä vaihdan sidoksen. Sellaista kikkaa minulla ei valitettavasti ole siihen miten hiostuksen voisi ”estää” muutoin kun helpottamalla olemista materiaalivalinnoilla pussin suhteen ja tietenkin mahdollisimman hengittävällä vaatetuksella jos vain mahdollista.

Minulla on paksusuoliavanne ja ongelmanani on ihonsuojalevyreunasta jäävä sitkeä liimaranki, se ei lähde iholta muuta kuin kalliilla ihonsuojapyyhkeillä. Myös pikkuhousujen vyötäröresorit ovat liimassa, jota ei myöskään saa helposti puhdistettua. Vaikka avannetarvikkeet ovat ilmaisia, kuluu rahaa aika paljon ihon puhdistamiseen kuin myös vaatehuoltoon. Olisiko em. ongelmaan halvempaa ratkaisua kuin kalliit ihonsuojapyyhkeet?

  Jos vesipesu ei riitä alueen puhdistamiseen niin tarkoitukseen tarkoitetut pyyhkeet/aineet lienevät juurikin se oikea (avannehoitajienkin suosittelema) tapa. Puhdistustuotteiden hinta vaihtelee valmistajittain ja jopa alueittain. Puhdistuspyyhkeen käyttö on kuitenkin halpa hinta, jos sillä saadaan iho puhtaaksi ja pysymään kunnossa ja ehkäistään mahdollisia iho-ongelmia.

  Avannehoitaja vastaa:

  Olen samaa mieltä, että puhdistuspyyhkeet ovat pieni hinta terveestä ihosta ja puhtaista vaatteista. Minullekaan ei tule mitään kikka kolmosta mieleen, sillä jos vesipesu tai kaupasta saatavat puhdistuspyyhkeet eivät liimajämiä irroita, on suositeltava vaihtoehto puhdistukseen tarkoitetut pyyhkeet. Kannattaa kokeilla myös pohjalevyn irroitukseen tarkoitettua sprayta, josko se vähentäisi ongelmaa.

Mikä on suositeltu avannetuotteen käyttöaika, onko jotain maksimiaikaa, minulla on ohutsuoliavanne.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Suositus on, että yksiosainen sidos (pohjalevy ja pussi ovat yhdessä) vaihdetaan päivittäin, kaksiosaisessa (pohjalevy ja pussi erikseen) pohjalevy on hyvä vaihtaa 2-3 päivän välein ja pussi päivittäin.

  Mikäli sidos pysyy tiiviisti ja ympärysiho on hyvässä kunnossa, voi yksiosaisen sidoksen vaihtaa joka toinen päivä ja kaksiosainen vähintään kahdesti viikossa. Ohutsuoliavanne-erite on kuitenkin erittäin syövyttävää, joten kannattaa tarkkailla, että sidos pysyy tiiviinä. Mikäli eritettä on valunut pohjalevyn alle, on sidos vaihdettava välittömästi.

Minulla ollut puolivuotias ohutsuoliavanne peräsuolisyövän leikkauksen jälkeen. Sulkuleikkaus on tulossa lähiaikoina. kuinka kauan kestää suolen normalisointi sulkuleikkauksen jälkeen? Vähän pelottaa sen jälkeinen elämä.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Väliaikainen avanne voidaan yleensä sulkea, kun leikkausalueen saumat ovat parantuneet kunnolla. Sulkuleikkauksen jälkeen on tärkeää, että suoli lähtee toimimaan. Leikkauksen jälkeen on hyvä lähteä liikkeelle heti voinnin salliessa, mikä edesauttaa suolta ”heräämään”. Syömisen saa aloittaa leikkauksen jälkeen hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan. Syöminen kannattaa aloittaa varovasti, ensin nesteillä ja sitten siirtyä pikkuhiljaa kiinteämpään ruokaan huolellisesti pureskellen.

  Suolen toiminta on hyvin yksilöllistä ja riippuu osittain myös siitä, minkä verran suolta on jouduttu aikaisemmin poistamaan. Leikkaus jättää aina jälkeensä nk. kiinnikkeitä, jotka saattavat aiheuttaa vetovaikeutta tai suolitukoksen. Suolen toiminnan normalisoituminen vie usein joitakin viikkoja, joillakin jopa kuukausia. Alkuun saattaa olla vaikeuksia suolen toiminnan käynnistymisen kanssa, joka näkyy pahoinvointina ja vatsan turvotuksella. Uloste on alkuun usein löysää ja vessassa joutuu käymään useaan, mutta tämä helpottuu yleensä joidenkin viikkojen/kuukausien kuluessa.

Hei, Minulla on colitis ulcerosa ja edessä todennäköisesti leikkaus ja ohutsuoliavanne. Kysymykseni on hieman laaja, koska haluaisin tietää, millaista toipuminen yleensä ja avanneleikkauksen jälkeinen elämä sitten on. Olen nainen keski-iässä ja normaalipainoinen. Kiitos sinulle etukäteen!

Vastausta kaipaava
  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Leikkaushoitoon päädytään colitis ulserosaa sairastavalla siinä vaiheessa, kun lääkkeet eivät enää tehoa. Leikkausmenetelmiä on useampia ja niistä kannattaa keskusteltella hoitavan lääkärin kanssa.Leikkauksen jälkeinen toipuminen on hyvin yksilöllistä ja siihen on mahdoton antaa yksiselitteistä vastausta. Sairaalassaoloaika on usein viikosta kahteen, leikkaustavasta ja toipumisesta riippuen. Leikkauksen jälkeen on tärkeää lähteä liikkeelle mahdollisemman nopeasti kivun ja voimien sallimissa rajoissa. Avanneleikkauksen jälkeen on tärkeää, että suoli lähtee toimimaan. Ohutsuoliavanne toimii löysää ulostetta ja sitä voi tulla runsaastikin. Erite on väkevää ja herkästi ihoa ärsyttävää. Sairaalassa ollessa hoitohenkilökunta ohjaa ja opettaa avannehuollon, sekä ohjaa ravitsemuksessa. Riittävä nesteiden saanti on tärkeää ja suolatasapainosta on huolehdittava. Ravitsemuksessa kannattaa välttää ”kuorellisia” (tomaatti, viinirypäleet, mandariini ym.) ruokia suolitukosten ehkäisemiseksi. Elämää avanneleikkauksen jälkeen voi tavallaan kutsua ”uuden opetteluksi”. Leikkauksesta toipuminen ja avanteenhoidon opettelu vie oman aikansa. On mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta, millaista elämä tulee olemaan, koska jokainen kokee sen omalla tavallaan ja mahdollisia ongelmia on mahdoton ennustaa.

Hei! Ihmettelen aina, miksi suolihuuhtelumenetelmän vaihtoehdosta ei kerrota koskaan eikä opeteta missään? Ymmärrän, että se ei sovi kaikille avannetyypeille, mutta monen aktiivisen (nuoren) paksusuoliavannepotilaan elämän se muuttaisi täydellisesti. Itse olen käyttänyt jo 19 vuotta suolihuuhtelumenetelmää paksusuoliavanteeni hoitamisessa. Alkuvuosina suoritin huuhtelun aina ennen tärkeitä menoja, tapahtumia tai matkoja, mutta nykyisin kaksi kertaa viikossa säännöllisesti ja vatsani on tottunut siihen rytmiin täydellisesti. Elämä on näin paljon helpompaa kun pussinvaihtoja ei tarvitse edes ajatella ja kaikkea voi harrastaa kuten ennenkin. Iho pysyy kunnossa, sidoksia kuluu vähemmän enkä erotu millään tavalla muista töissäkään.

Sinikka
  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Suolihuuhtelu on yksi vaihtoehto paksusuoliavanneleikatuille. Suolihuuhtelusettejä on saatavilla muutamista tuotefirmoista ja oman alueen avannehoitajalta kannattaa kysyä näistä tarkemmin. Suolihuuhtelu tulee aina aloittaa asiantuntijan ohjauksessa oikeaoppisen toteutuksen ja toimivuuden varmistamiseksi. Hienoa kuulla, että sinulle suolihuuhtelu on toimiva ja elämää helpottava ratkaisu. Kyllä suolihuuhtelusta saa tietoa ja opetusta avannehoitajilta.

Hei, päivisin suoli ikään kuin pullahtaa enemmän ulos avannepussiin. Mitä silloin pitää tehdä?

-NIMIM. EPÄTIETOINEN
  avannehoitaja Sanna vastaa:

  Kyseessä on todennäköisesti prolapsi, mikä tarkoittaa, että esim. liikkuessa ja suolen toimiessa suoli työntyy ulos ja vetäytyy useimmiten takaisin esim. makuulle mennessä. Prolapsi on vaaraton eikä vaadi kirurgisia toimenpiteitä, mikäli suoli toimii normaalisti ulostetta eikä täytä koko pussia ulos työntyessään.
  Pohjalevyn reiän on hyvä olla hieman suolen juurta isompi, ettei reuna vahingoita suolta, eikä työnnä pohjalevyä ylös sen työntyessä ulos. Juurelle voi laittaa esim. ihonsuojarenkaan tai avannepastaa ympärysihoa suojaamaan.

Avanteeni erite on usein hyvin kiinteää ja se ei valu kunnolla sinne avannepussin pohjalle vaan jää kiinni pussin yläosaan. Se on hiukan hankalaa käytännössä. Onko tähän jotain vinkkiä?

-NIMIM. EPÄTIETOINEN
  Avennehoitaja Sanna vastaa:

  Ravitsemuksessa on hyvä kiinnittää huomiota riittävään kuitujen saantiin ja nesteiden juomiseen, jotta uloste olisi “notkeampaa”. Mikäli erite on edelleen liian kiinteää, esim. luumusose on hyvä apu. Apteekista on myös saatavilla käsikauppatavarana erilaisia ns. vatsanpehmikkeitä, joita voi käyttää (vain paksusuoliavanneleikattu). Näiden käytössä kannattaa olla varovainen, ettei suolen toiminta muutu liian löysäksi. Avannefirmoilla on saatavilla ns. liukastegeelejä, jota laitetaan pussiin. Geeli tekee pussin reunoista “liukkaammat” ja uloste valuu helpommin pussin pohjalle.

Pitääkö uloste puhdistaa pussin vaihdon yhteydessä ja miten. Kotiuduin viikonlopuksi.

  Tuoteasiantuntija vastaa:

  Uloste tulee puhdistaa avannelevyn/-sidoksen vaihdon yhteydessä iholta. Jos käytössäsi ei ole ihonpuhdistuspyyhkeitä ja ihon suojapyyhkeitä (Brava Ihoa hoitavat tuotteet), niin puhdista uloste iholta vedellä kostutetulla puhtaalla vanuttamattomalla pyyhkeellä/vanulapulla/pehmeällä talouspaperilla. Kuivaa iho hyvin ennen uuden sidoksen asettamista paikalleen.

Vas. alhaalla on ihopoimu, josta kohtaa ohivuotoa lähes päivittäin. Paras on ollut Eakin-rengas joustavan pohjalevyn alla. Pastaa olen kokeillut ko. kuoppaan, mutta se on vaikeata laittaa. Pohjalevyn reikä pitää leikata suurimmaksi, jotta colonnin avannetumppi mahtuu läpi. Eli pohjalevyn liimapinta ihoa vasten on pieni. Eakinin rengas mahtuu väliin juuri ja juuri. Keksitkö jonkun neuvon, kiitos.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ihopoimun tiivistäminen on tärkeää ohivuotojen ennaltaehkäisemiseksi. Mikäli ohivuotoja on lähes päivittäin, iho on todennäköisesti ärtynyt. Tällöin iho on herkästi kostea ja renkaan tai pastan kiinnittäminen voi olla hankalaa. Pasta levittyy helpommin, kun käyttää esim. kostutettua vanupuikkoa apuna: kostuta vanupuikon pää vedellä ja levitä pasta sen avulla iholle. Mikäli rengas tai pasta ei tartu kunnolla iholle sen kosteuden takia, voi alle laittaa varovasti esim. avannepuuteria imemään kosteutta. Pohjalevyjä on markkinoilla erikokoisia, mikäli tuntuu että käytössä oleva on liian pieni. Mikäli ongelma jatkuu, kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen avannehoitajaan.

Avannealueen iho on oireillut kuukauden verran nyt ihoon on tullut n. 1cm pituinen verta vuotava haava. Mitenkä tällaisen saa kuntoon ?

Antti
  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ensisijaisesti on tärkeää selvittää, mikä haavan on aiheuttanut. Eritteen valuminen avannesidoksen alle aiheuttaa helposti ihoärsytystä, mikä ilmenee punoituksena ja pahimmillaan iholta vuotaa verta ja kudosnestettä. Kuvailemasi perusteella kuulostaa kuitenkin siltä, ettei kyse ole välttämättä ohivuodosta. Haava syntyy useimmiten mekaanisesta ärsytyksestä. Sidosta kiinnittäessä kannattaa tarkastaa huolellisesti, ettei pohjalevyyn jää teräviä reunoja esim. saksista, jotka saattavat raapia suolen reunaa ja ihoa. Pohjalevy tulee poistaa myös hellävaroen ihovaurioiden ehkäisemiseksi. Mikäli pohjalevyn irroittaminen on hankalaa, kannattaa käyttää apuna siihen tarkoitettua irroitussuihketta, jolloin levy saadaan ihoa säästäen poistettua.

  Mikäli haava ei ole syvä eikä vuoda verta jatkuvasti, voi sitä yrittää ”kuivatella” laittamalla reunoille varovasti metylensineä ja tähän päälle esim. avannepuuteria imemään kosteutta. Metylensineä voi käyttää max 2 viikkoa kerrallaan. Puuteria kannattaa laittaa varovasti, jotta avannesidos saadaan kiinnitettyä tiiviisti. Mikäli puuteria hulahtaa vahingossa liikaa, voi ylimääräisen esim. puhaltaa pois, jolloin iholle jää tarvittava määrä. Päälle kannattaa laittaa vielä ihonsuojarengas tai pastaa (mielellään alkoholitonta, ettei kirvele) ennen pohjalevyn kiinnitystä suojaamaan ihorikkoa.

  Mikäli haava ei lähde paranemaan, suosittelen ottamaan yhteyttä oman alueen avannehoitajaan. Näkemättä on vaikea sanoa, mikä haavan on aiheuttanut. Jos haava vuotaa verta jatkuvasti, jolloin myös avannesidoksen kiinnittäminen tiiviisti on hankalaa tai mahdotonta, kannattaa sitä käydä näyttämässä avannehoitajalle.

Hei, kesähelteillä, jos niitä on, avannepussi voi hiostaa samoin kuin pohja. Oletko itse keksinyt mitään helpotusta tähän? Kiitti!

  Vertaistuki Jarmo vastaa:

  Olen omalla kohdallani huomannut pussien materiaalien erot. Nykyinen ei hiosta siten kuten aiemmat ovat tehneet. Se tunne ihoa vasten pysyy samanlaisena kuin normaalina hetkenä. Pidän omaa ihoa avanteen ymäristössä hyvin herkkänä kaikelle ”tavallisuudesta poikkeavalle”. Lisäksi kaikki iholla tapahtuvat muutokset tunenn herkästi. Näitä ovat mm. vuodot, kylmä, kuuma jne. Treenatessa ja kaikkien suojien alla hiostusta tietenkin tulee. Hiostuksen tekemät ”vauriot” tulevat silloin sidoksen laatan reunaan. Sidos voi tällöin irrota hieman ihosta ja muuttua vaalemmaksi. Näissä tilanteissa itse yleensä vaihdan sidoksen. Sellaista kikkaa minulla ei valitettavasti ole siihen miten hiostuksen voisi ”estää” muutoin kun helpottamalla olemista materiaalivalinnoilla pussin suhteen ja tietenkin mahdollisimman hengittävällä vaatetuksella jos vain mahdollista.

Onko olemassa avannepuuteria? Itselläni on virtsa-avanne

Päivi
  Tuoteasiantuntija Anna vastaa:

  Avannepuuteria on olemassa, ja sitä löytyy mm. Coloplastin valikoimasta nimellä Brava pulveri. Pulveria käytetään imemään ylimääräistä kosteutta iholta, jotta pohjalevy kiinnittyisi kunnolla. Brava pulveri pitää ihon kuivana ja vähentää ihoärsytystä. Pulverin tuotekoodi on 019075, ja saatavuutta voi tiedustella oman alueen avannehoitajalta tai suoraan Coloplastin asiakaspalvelusta.

Voiko ärtyneelle avanteen ympärysiholle käyttää jotain metylesine ainetta ja mistä sitä saa?

 

 

Päivi
  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Metylensineä voi käyttää paikallishoitona ärtyneelle iholle avanteen ympärille, mikäli iho ei ole pahasti rikki. Metylensineä levitetään hyvin puhdistetulle ja kuivatulle iholle esim. pumpulitikulla. Tuote on nestemäistä, joten ennen pohjalevyn kiinnitystä on varmistettava, että metylensini on kuivanut iholle kunnolla ja sidos saadaan kiinnitettyä tiiviisti. Metylensineä ei suositella käytettäväksi yli kahta viikkoa yhtäjaksoisesti. Metylensineä myydään hyvinvarustetuissa apteekeissa (esim. Yliopistoapteekki). Mikäli iho-ongelmat jatkuvat, suosittelen ottamaan yhteyttä oman alueen avannehoitajaan syyn selvittämiseksi.

Minulla on tyrä avanteen kohdalla mahassa ja lääkäri on sanonut ettei sille tehdä mitään. Se on joskus hankala kun siihen on vaikea löytää sellainen pussi joka pysyy kummun päällä. Mikä pussi on tyrälle paras? Miksei tyrälle tehdä mitään?

-NIMIM. EPÄTIETOINEN
  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Tyrälle hyvä sidos on mahdollisimman joustava ja liikkeen mukana muotoutuva. Suosittelisin ensisijaisesti yksiosaista sidosta. Tyrävyöstä voisi olla myös apua.
  Tyrä on valitettavan yleinen vaiva avanneleikatuilla. Leikkauksessa on aina omat riskinsä ja hoitava lääkäri arvioi ne. Koskaan ei myöskään ole takuuta siitä, ettei tyrä tule uudestaan, vaikka se korjattaisiin kirurgisesti. En pysty ottamaan kantaa, miksei sinun tyrääsi korjata, joten suosittelen kysymään asiasta hoitavalta lääkäriltä.

Terve. Minulla on ihoärsytystä avanteen juuressa ja iho on punainen ja hiukan rikki. Millä sitä voi hoitaa?

-NIMIM. EPÄTIETOINEN
  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ensimmäiseksi on hyvä selvittää, mistä ihoärsytys johtuu. Vuotaako sidos juuresta tai onko pohjalevyn aukko liian suuri. Ihon huolellinen puhdistaminen ja kuivaaminen ovat ensisijaisen tärkeät. Punoittavalle alueelle voi laittaa esim. Metylensineä (max 2 viikkoa yhtäjaksoisesti). Metylensineä ei kuitenkaan voi laittaa rikki menneelle iholle. Metylensinen laiton jälkeen on odotettava hetki ennen pohjalevyn kiinnitystä, jotta Metylensini ehtii kuivaa iholle ja pohjalevyn saa kiinnitettyä tiiviisti. Metylensineä myydään hyvinvarustetuissa apteekeissa ilman reseptiä.
  Mikäli punoittava/rikkinäinen alue on kostea, voi siihen laittaa varovasti esim. avannepuuteria, joka imee hyvin kosteutta. Ylimääräinen puuteri kannattaa “puhaltaa” pois, jotta pohjalevyn saa kiinnitettyä tiiviisti.
  Ihonsuojarengas on hyvä “hoitava tiiviste” punoittavalle ihoalueelle, voidaan myös laittaa hieman rikkinäisen ihon päälle. Ihonsuojarengasta voi käyttää samanaikaisesti myös edellämainittujen tuotteiden kanssa.
  Mikäli iho ei parane, suosittelen varaamaan ajan oman alueen avannehoitajalle.

Hei, Olen alaraajahalvaantunut ja liikun siten pyörätuolilla. Minulla on ollut paksusuoliavanne lähemmäs 10v ja ihan hyvin mennyt. Elän melko aktiivista elämää ja urheilen säännöllisesti. Tovi sitten aloitin harrastamaan pyörätuolisulkapalloa, jossa tulee hyvin paljon pumppaavaa liikettä eteen ja taakse. Käytännössä siis nojataan eteenpäin, että rinta koskee polvia/reisiä ja taaksepäin taas nojataan melkein saman verran. Jo tunnin tai parin pelaamisen jälkeen suoli ärtyy voimakkaasti ja on ärtynyt pari päivää tämän jälkeen. Suolen ulostuleva osa turpoaa hieman, jopa tihkuttaa hieman verta kudoksen läpi, uloste menee löysemmäksi ja ilmaa tulee reilusti. Näetkö, että tämä voisi johtua siitä, että harvakseltaan käyn pelaamassa ja suoli ei ole tottunut tämmöiseen vai onko tämä liike vain avanteelle ja suolelle sopimaton? Kiitos vastauksestanne.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Suolenpää pääsee todennäköisesti hankautumaan edes-takaisin johtuvasta liikkeestä pelatessa ja turpoaa/tihkuttaa verta tästä johtuen. Suosittelen kokeilemaan esim. tukiliiviä suojaamaan avannetta pelatessa. Tukiliivejä saa useammalta eri terveydenhuoltotuotteita valmistavalta yritykseltä. Kannattaa myös varmistaa, ettei esim. urheiluhousun vyötärönauha pääsee hankaamaan avannetta. Ulosteen löysyys ja ilmavaivat johtuvat mahdollisesti myös lisääntyneestä liikunnasta. Tämä on täysin vaaratonta ja hienoa, että olet löytänyt mieleisen liikuntamuodon.

Minulla on Crohnin tauti, mutta ei ole vielä avannetta. Minua on kuitenkin askarruttanut avanneasiat, koska se voi olla jossain vaiheessa ajankohtaista. Askarruttaa mm. voiko avanteen kanssa käydä avantouinnissa ja uimahallissa?

Virpi
  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Avanne ei ole este uimiselle. Ennen uimaan menoa on kuitenkin hyvä vaihtaa uusi sidos, jotta se pysyy tiiviisti paikoillaan. Myös uimareissun jälkeen kannattaa sidos vaihtaa, varsinkin jos on käynyt saunassa. Tänä päivänä sidokset ovat hyvin kiinnittyviä ja laadukkaita, mutta nopeat lämpötilavaihtelut saattavat heikentää pohjalevyn pitoa. Erityisesti kovissa löylyissä suolenpää on hyvä suojata kuumuudelta esim. kostealla pyyhkeellä. Avanneleikatuilla on oikeus käydä saunassa uimapuku päällä näin halutessaan. Potilasjärjestö Finnilcolta voi tilata uimapukuun kiinnitettävän merkin, joka kertoo tästä oikeudesta. Ruokailu kannattaa rytmittää niin, ettei suoli toimisi runsaasti uidessa. Tämä ei ole aina helppoa, sillä suoli toimii yksilöllisesti eikä ole läheskään aina ennakoitavissa. Tuotefirmoilla on useita eri sidosvaihtoehtoja saatavilla tänä päivänä. Urheillessa voi käyttää pienempää ja huomaamattomampaa sidosta näin halutessaan. Eri sidosvaihtoehdoissa kannattaa kääntyä oman avannehoitajan puoleen ja keskustella vaihtoehdoista.

Moi! Olen aktiivinen vaeltamaan luonnossa. Onko sinulla vinkkejä, kuinka avannepussin kanssa pärjää kätevästi luonnossa ja leirillä? Aina ei vaikka pääse pesulle.

Potilas
  Vertaistuki Jarmo vastaa:

  Itse teen useamman päivän reissuja metsään kalastus- ja erästelymielessä. Mukaan pakkaan aina avanteenhoitoon liittyvää tavaraa kaiken varalta. Tavarat ovat kaikki yhdessä ja samassa laukussa, jolloin ne ovat aina löydettävissä helposti. Jos esimerkiksi pussin asennuksen vaiheessa sidoksen kiinnityspinta likaantuu tmv., ei tule paniikkia riittävätkö välineet koko reissun ajaksi. Tämä tuo turvallisuutta ainakin minulle.
  Pyrin ajoittamaan jo kotona sidoksen vaihtamisen lähtöpäivänä, jolloin se antaa sidoksen kanssa lisäaikaa metsässä, että sitä ei tarvitsisi vaihtaa. Jos kuitenkin tulee tarvetta vaihtaa, minulla on ollut eräpaikat aina vesistön lähellä ja olen käyttänyt luonnon vettä puhdistuksessa apuna. Sain myös juuri kokeiltavaksi pyyhkeitä, joilla voi ”pikaiseen” ihonpuhdistukseen saada tehokkuutta. Niitä en vielä ole metsäoloissa päässyt kokeilemaan, mutta se antaa paremmat mahdollisuudet sidoksen vaihtoon.
  Itselläni vatsantoiminta on syömisestä noin 1½-2 tuntia ja siirtymien suhteen ajoitan ruokailut/energiantankkauksen niin, että vatsa ei siirtymillä alkaisi toimimaan. Aina se ei onnistu ja silloin kuusen juurelle vain. Eihän siinä ole ongelmaa kuin se, että täydellä pussilla kävely on epämiellyttävää ja rinkan ja muut tavarat joutuu purkamaan päältä pois, kun tyhjennyksellä käy. Tyhjennysten yhteydessä teen tarkistuksen, että onko ulkoreunalta sidos edelleen hyvin kiinni. Jos on ”repsotuksia”, laitan niihin ihoteippiä. Tunnustelen myös pussin sisäreunaa, että onko siellä ”tunne” hyvä. Vaihdetut pussit olen tuonut aina reissusta pois, mutta sain vinkin polttaa ne. Täytyy kokeilla seuraavalla kerralla.
  Kuten urheillessa, myös eräreissuilla minulla on mukana kovamuovinen suoja sekä leikkaustuki (leveä tukivyö). Niitä en välttämättä aina käytä, mutta ne ovat joka tapauksessa mukana. Myös puidenkeräämisessä ne ovat suojana jos vaikka sattuu kaatumaan halot/oksat syliin. Itse olen kokeilemalla ja kokemusten opettamana oppinut miten se homma menee sujuvimmin. En kuitenkaan ole antanut avanteen olla este tälle rakkaalle harrastukselle. Korkeintaan se on hidaste.

Haluaisin kysyä sinulta urheilemisesta avanteen kanssa.

 Onko avanne sinulla rajoittanut jotenkin urheilua? Kuinka nopeasti leikkauksen jälkeen sinä pystyit taas urheilemaan? Onko jotain lajeja, joita ei voi enää harrastaa? Kuinka pussi pysyy paikallaan juostessa? Voiko sidoksen kanssa käydä uimassa?

Potilas
  Vertaistuki Jarmo vastaa:

  Avanteen kanssa urheilu kaukalopallossa ja salibandyssä maalivahtina on onnistunut samalla lailla kuin vielä silloin kun minulla ei ollut avannetta. Eroja on ainoastaan siinä miten urheiluun kannattaa valmistautua. Kannattaa huomioida erityisesti ruokailu ennen treeniä ja se, että ei syö siten, että treenien aikana alkaa toimia. Se on kuitenkin yksilöllistä, miten suoli syönnin jälkeen lähtee toimimaan. Minulla on ollut käytössä muovinen suojus avannepussin päällä ja se pysyy vyöllä paikallaan, mutta omana lisänä olen siinä käyttänyt sairaaloissa vatsanalueen leikkauksen jälkeen normaalisti käytettäviä haavatukia, jotka tulevat vartalon ympäri ja tarralla kiinni. Sen kun laitan muovisuojuksen päälle, on jo niin tukeva ja turvallinen olo, että aina ei edes pelin tiimellyksessä avannetta muista. Toki pelikin vie mukanaan ja siihen antautuu sitä mukaa, että pelimies ei sille mitään voi.
  Ensimmäisen avanteen teon jälkeen jouduin olemaan syrjässä hieman pidempään ja se johtui ihan leikkaushaavan paranemisesta, joka ei ollut odotettua. Noin 3 kuukautta leikkauksesta, kun vatsan toiminta oli tasaantunut ja haavat parantuneet, olin kokeilemassa. Ensimmäinen kokeilu kannattaa tehdä varoen vaikka pelihimot/urheluhimot olisivat kuinka kovat. Siinä ensimmäisillä kerroilla tulisi havainnoida tuleeko kipuja ja jos tulee niin millaisia. Niitä voi joka tapauksessa tulla, koska vatsanalueen seutua on leikattu. Minulla kivut helpottuivat kertojen myötä, mutta kipu ei ollut sellaista, että olisin miettinyt poisjäämistä treeneistä. Suolen toimintaa on hyvä tarkkailla ja hakea jo siinä sitä rytmiä miten kannattaa syödä ja mitä.
  Sidoksen irtoamista harrastuksissa on käynyt silloin kun olin teini, sillä sidokset olivat silloin huonompia ja iho-ongelmat johtivat siihen, että tartunta oli heikkoa ja siinä vastoin kaikkia ohjeita, jopa ”jeesusteipillä” aluslevyn reunoja teippailin, että pysyisi treenien ajan. Aina sidos ei pysynyt ja silloin kärsin ohivuodoista. Aikuisiällä urheilussa vuotovahinkoja ei vielä tähän mennessä ole ollut ja mitään avannetta vahingoittavaa ei ole sattunut vaikka vauhdikkaita lajeja pelaankin. En arastele mennä pelaamaan ja se tunne, että ei tarvitse miettiä sitä vahingoittumista on huiman vapauttavaa.
  Sidoksien pysyminen sekä sisäreunalta, että ulkoreunalta (riippuu lajista joutuuko vatsanseudulle tekemään rutistusliikkeitä) on se suurin ongelma urheillessa. Itse en näe syytä miksei juostessa voisi sidos pysyä paikoillaan jos se ei ole pullollaan massaa. En hirveästi itse juokse, mutta kuvittelisin sen pysyvän siinä hyvin. Rohkeasti kokeilemaan!
  Uimassa voi myös käydä. Uimahallissa kannattaa etukäteen vaihtaa uusi sidos ja kun sen tekee hyvin pohjien puhdistusta myöden, tulee sidos pysymään hyvin. Järvessä olen pussin kanssa myös uinut ja siellä sama homma, kunhan pussi on hyvin paikallaan niin ei ole estettä.

Mieheni eturauhanen on niin laajentunut, että pitäisi leikata joko lomamatkan toiseksi viimeisenä päivänä tai lentää kotiin katetrin kanssa ja mennä siellä sairaalaan. Miten se onnistuu? On meille niin uusi asia, ettemme tiedä voiko matkustaa

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Virtsakatetrin kanssa voi matkustaa. Katetrin päähän voi yhdistää keräyspussin tai käyttää flip flowhanaa, jolloin katetri tyhjennetään säännöllisesti vessaan. Leikkausajankohdasta kannattaa
  keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Onko matkustaminen avanteen kanssa hankalaa? Onko sinulla vinkkiä miten pakata avannetuotteet matkalle mukaan?

Pian reissuun
  Vertaistuki Jarmo vastaa:

  Hei,

  Sen mitä minä olen matkustanut, niin ne ovat tapahtuneet junalla, lentokoneella, bussilla ja henkilöautolla.

  Lentokonematkustuksessa otan käsimatkatavaroihin toilettilaukkuni ja mukaan jo valmiiksi leikatun sidoksen (2kpl), koska koneeseen ei saksia saa viedä. Toinen siltä varalta jos ”asennusvaiheessa” sidoksen liimapinta likaantuu. Muuten käsimatkatavaroissani on puhdistuspyyhkeet, koska ne sallivat koneessa ”nopean ja tehokkaan” sidoksen vaihdon jos niin pääsee käymään, että se on tehtävä. Pieni muovipussi on hyvä olla mukana ja siihen on syytä varautua,että on vaikka ”nessupaketti” mukana. Koneessa voi olla kovin karheaa paperia ja rikot sillä vain ihosi tai paperi voi olla loppu, jonka takia varalla on hyvä olla jotain, jolla pyyhkiä. Muuten avannetavarani ovat ruumassa olevassa matkalaukussa omassa helposti tunnistettavassa toilettilaukussa kattavana settinä. Ajoita wc reissut niin että lennon aikana olisi vähemmän pussissa täytettä. Ahtaalla penkillä se alkaa tuntua inhottavalta ja voi alkaa vuotamaan ilman painaessa pussia.

  Junassakin minulla on samainen toilettilaukku, johon laitan kotona ne tarvikkeet jotka voi tulla tarpeeseen siinä matkan aikana. Varautunut kannattaa olla mieluummin hieman yli, kuin ali. Ja kuten lentokoneessa niin tälläkin matkustusmuodolla pidän matkalaukussa sitten sitä ”isompaa” varastoa. Määrä riippuu tieten reissujen pituudesta.

  Joskus olen jäänyt pohtimaan näitä ripulin aikana käytettäviä ulostemassan ”kiinteytys” pussukoita, joista minulla on ollut sellaista versiota, joka on läpinäkyvä pieni paketti ja sisällä valkoista jauhetta. Se näyttää hyvin paljon huumausainepaketilta. Se, että jos niiden kanssa läpivalaisussa joutuu tarkastukseen, niin he sen toki tutkimuksissaan avaavat ja toteavat, ettei ole huumausainetta, mutta onko tapaa todistaa se, että mihin tarkoitukseen se on alun perin tarkoitettu? Siinä jäisi epämiellyttävä epäilytilanne pois. Itselläni on niitä ollut lennolla mukana, mutta silloin ei tullut mitään, eikä niistä kyselty. Tämän asian selvittäminen varsinkin ulkomaille matkustettaessa on todella tärkeää. Oma avannehoitajanne olisi tässä se kenen kautta sitä lähtisin selvittämään.

  Bussilla matkustettaessa on otettava huomioon onko matka pitkä ja onko bussissa wc. Ennaltamainittu toilettilaukku mukaan matkustamoon ja isompi tarvikesetti matkalaukkuun bussin alaosan lokeroon. Ennaltaehkäisevää on käydä ennen lähtöä tyhjentämässä pussi vaikka se ei olisikaan täynnä. Myös silloin kun on pysähdyksiä, joiden aikana ehtii käydä wc reissun, niin olen näin toiminut. Pienessä tilassa istuminen ja tunne että pussiin kertyy ilmaa on inhottavaa ja voi aiheuttaa vuotoa reunoilta.

  Henkilöautomatkailu on vaivattomin sen että siinä itse voi määritellä missä ja milloin auto sivuun ja pussukan vaihtoon.

  Yhteenvetona kaikissa matkustustavoissa ennakointi on helpottanut jos jotakin onkin syystä tai toisesta sattunut. En koe matkustamista vaikeana, kunhan on rutiini siitä mitä käsimatkatavaroihin ottaa mukaan. Sidoksen tarkat tiedot olisi hyvä olla mukana, jos reissussa sidokset loppuvat niin niiden hankkimiseen on helpompaa.

Minulla on avanne ja söin vahingossa kesäkurpitsaa, jossa olikin vielä siemeniä. Onko tästä jotain haittaa? Itse en ole vielä mitään huomannut.

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Avanneleikatun ruokavaliossa suositellaan välttämään siemenien syöntiä. Kesäkurpitsa, jos se on keitetty tai uunissa laitettu, on usein hyvin pehmeää ja pieni määrä siemeniä ei haittaa yleensä, mutta on aina kovin yksilöllistä. Joka ruokapala pitää pureskella erittäin hyvin ennen nielemistä, jotta ruuansulatus lähtee käyntiin. Tuoreella avanneleikatulla on tärkeä välttää siemenien syöntiä, koska suolitukosriski on suurimmillaan heti leikkauksen jälkeen ja vähenee ajan kanssa.

Ystävälläni on ollut nyt vuoden ajan ohutsuoliavanne, ja pussin vaihto on edelleen erittäin hankalaa, koska suoli toimii niin aktiivisesti. Avanteesta tulee lähes koko ajan vähintään sappinestettä, joten ystäväni täytyy vaihtopäivinä odottaa koko päivän ajan sopivaa muutaman minuutin hetkeä, jolloin hän ehtisi tehdä sidoksen. Sidostyyppi sinänsä on nyt helpompi tehdä kuin edellinen malli, jonka vaihtaminen oli hitaampaa. Ystäväni vaihtaa pussin joka toinen päivä, ja joutuu olemaan vaihtopäivän kokonaan syömättä ja juomatta, jotta jossain välissä saisi vaihdettua pussin. Hän syö raskaan aterian vasta illalla 21-23 maissa, ja sen seurauksena myös nukkumaan meno siirtyy pitkälle aamuyölle. Myöskään edellisen illan ruokailun aikaistaminen alkuiltaan tai kevyen aamiaisen syöminen pari tuntia ennen vaihtoa ei auta – silloin avanteesta tulee koko ajan ulostetta. Kierteen seurauksena ystäväni sanoo menettäneensä elämänhalunsa, ja työntekokin kärsii kun joka toinen päivä menee pussin vaihtamiseen. Ystäväni on lopen uupunut henkisesti ja fyysisesti ja on alkanut puhua itsetuhoisia asioita. Ystäväni kokemuksen mukaan sairaalan avannehoitaja ei ole pystynyt antamaan sen tarkempia ratkaisuehdotuksia kuin ”Yritä löytää sopiva rytmi ja koita nyt jotenkin pärjätä”. Ystäväni ei ole halukas keskustelemaan tilanteestaan terapeutin kanssa, sillä henkinenkin tasapaino kuulemma palautuisi jos vain pussin vaihdon saisi toimimaan aamuisin niin, että siihen menisi korkeintaan pari tuntia. Ystäväni alkaa olla myös liian uupunut etsiäkseen tilanteeseen itse apua. Keneltä tällaiseen pussinvaihto-ongelmaan voisi saada paneutuvampaa ohjausta, ja mitä minun huolestuneena läheisenä kannattaisi tässä tilanteessa tehdä?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ikävä kuulla, että ystäväsi elämänlaatu on heikentynyt avanteen myötä. Ohutsuoliavanne saattaa tosiaan tuottaa runsaastikin löysää ulostetta ja toimii usein muutaman tunnin päästä ruokailusta. Suosittelisin kokeilemaan kuitupitoista ruokaa, josko uloste hieman kiinteytyisi. Apteekista saatavia ns. ripulilääkkeitä voi myös kokeilla, mikäli uloste on todella löysää ja juoksevaa. Onko hän kokeillut vaihtaa pussia heti aamulla herättyään ennen aamupalaa? Tällöin suolen toiminta on usein rauhallisempaa. On tärkeää, että ateriarytmi pysyisi säännöllisenä ja juominen olisi riittävää, koska muuten aliravitsemuksen ja elektrolyyttihäiriöiden riski on suuri. Mikäli olo on jatkuvasti voipunut, suosittelen kääntymään lääkärin puoleen.

  Avannehoitaja on ensisijainen apu sidosongelmissa. Ystäväsi voisi ottaa häneen uudestaan yhteyttä ongelman ratkaisemiseksi. Avannesidos kannattaa leikata/muotoilla valmiiksi ennen vanhan pussin poistoa ja ottaa kaikki tarvittavat tarvikkeet lähelle, jotta sidosvaihto olisi mahdollisimman helppo. Suosittelisin vaihtamaan sidoksen aamulla ennen aamupalaa.

  Ystäväsi on onnellisessa asemassa, kun hänellä on sinunkaltaisesi läheinen. Läheinen on korvaamaton kuuntelijana ja tukijana. Mikäli ystävälläsi on itsetuhoisia ajatuksia, täytyy siihen ehdottomasti hakea ammattiapua vaikka hän ei olisikaan siihen heti suostuvainen. Toivottavasti ystäväsi sidosvaihto-ongelmat helpottuisivat ja elämä avanteen kanssa olisi helpompaa.

Kiitos, tarpeellisesta sivustosta ja mahdollisuudesta saada kauttanne vinkkejä askarruttavaan asiaan. Minulle laitettiin 5 v sitten ohutsuoliavanne, joka oli 2 v. Sitten tehtiin pysyvä paksunsuolenavanne, jonka kanssa pärjään ok. On totta, että paljolti asioita oppii ns. kantapään kautta, mutta ruokavalioon on syytä tehdä remontti. ( puhun usean suolitukoksen, joskin eri tasoisen kokeneena ! ) No, niin sitten kysymykseni: minulla siis arpia vatsalla oikealla, ohutsuolen arpi, keskellä mahaa pitkä arpi alavatsalla ja sitten vasemmalla nykyinen avanne. Minua häiritsee alavatsani pöhö nykysenavanteen ympärillä. Olen laihtunut ajan saatossa 15 kg ja vatsan puoiliskot ovat kuin eri paria. Suoli toimii suht hyvin, otan välillä magneessiumhörpyt. Ongelmaa silti siinä, että ”massa” ei valu,vaan jää tulpaksi pussin renkaan suulle,jolloin hetkenpäästä hajuhaitat ilmoittaa, että ihonsuojalevyn alle purkaa sitä itseään. Uloste ei ole kovaa !! Minulla nosteluissa käytössä tyrävyö, ajatukseen välillä hiipii sisäinen tyrä ???Kiitos sinulle ja lopuksi totean, että elämäni parasta aikaa on ollut aika avanteen kanssa, se ei ole tahtiani haitannut, eikä ystävyyssuhteitani / harrastuksiani rajoittanut.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Kiva kuulla, että olet saanut sivustosta apua ja ettei avanne rajoita elämääsi.

  Ruokailuun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli suolitukoksia esiintyy. Huonosti sulavia ruokia, kuten sieniä, pähkinöitä, salaattia, kypsentämättömiä kasviksia ja kuorellisia ja siemeniä sisältäviä marjoja ja hedelmiä kannattaa nauttia varoen tai tarvittaessa jättää kokonaan pois ruokavaliosta.
  Mikäli uloste on ”tatinamaista” eikä valu pussiin, kokeile laittaa pussiin hieman esim. ruokaöljyä ”liukasteeksi”. Päivittäin on myös hyvä muistaa juoda riittävästi, suositus on noin 2 litraa. Vaikka uloste ei ole kovaa, voi kokeilla varovasti pehmikkeitä, jolloin ulosteen koostumus muuttuu usein notkeammaksi ja valuu helpommin pussiin.
  Tyrävyö on hyvä tuki nosteluissa, koska vatsaasi on leikattu useita kertoja. Mikäli epäilet, että sinulla on tyrä, kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen avannehoitajaan, koska näkemättä asiaa on vaikea arvioida.

Avanteen korjausleikkauksen jälkeinen ruokavalio kiinnostaisi.puhutaan suoliavanteesta. Avanne on ollut minulla nyt kaksi vuotta ja nyt korjattu.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Avanneleikatulla ei ole suoranaisesti ruokarajoituksia, vaan kaikkea mikä sopii, saa syödä. Varovaisuutta kannattaa kuitenkin noudattaa ja joskus saattaa olla joitain ruokia, jotka eivät sovi. Tärkeää on, että suoli toimii säännöllisesti. Erityisesti huonosti sulavissa ruuissa suolitukoksen riski on korkeampi, tällaisia ruokia ovat esim. salaatinlehdet, kypsentämättömät kasvikset, kuorelliset ja siemenelliset marjat ja vihannekset, sienet ja pähkinät sekä täysliha. Ilmavaivat voivat olla ikävä vaiva. Runsaasti ilmaa aiheuttavia ruokia ovat esim. herneet, paprika, sipuli, kaali ja ksylitoli sekä hiilihapolliset ruuat.

  Tärkeää on, että päivittäinen ruokavalio on monipuolista ja ravitsevaa. Puurot ja täysjyväleipä ovat tärkeitä kuitulähteitä, maitovalmisteet hyviä proteiinin ja kalsiumin lähteitä. Kasvikset on hyvä kypsentää, jolloin ne sulavat paremmin. Huolellinen pureskelu ja rauhallinen ruokailu kaiken ao. Nesteitä tulisi nauttia noin 2 litraa päivässä.

  Et kerro, onko sinulla ohut- vai paksusuoliavanne. Ohutsuoliavanne tuottaa runsaammin ulostetta päivittäin. Tällöin on hyvä tarkkailla silloin tällöin, ettei pussiin tule runsaasti sulamatonta ruokaa. Myös nesteiden ja suolojen menetys on ohutsuoliavanneleikatulla suurempi ja suolalisän käyttö suositeltavaa. Hyviä suolanlähteitä ovat esim. suolakurkku ja silli. Paksusuoliavanneleikatuilla ummetuksen riski on suurempi. Runsas nesteiden nauttiminen vähentää ummetuksen riskiä. Tarvittaessa voi käyttää apteekista saatavia reseptivapaita pehmikkeitä.

Olen 63-kiloinen nainen ja haluaisin saada yhden esimerkin päivän ruokalistasta, jolla pysyy juuri ja juuri hengissä, ja joka olisi turvallinen eikä aiheuttaisi suolistotukosta.

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on kaiken a ja o. Ruokailu kannattaa jakaa 5-6 ateriaan päivässä: aamupala, lounas, 1-2 välipalaa, päivällinen ja iltapala. Iltaa kohden kannattaa syödä kevyemmin, jotta suolen toiminta rauhoittuu yötä kohden. Nesteiden nauttiminen pitkin päivää on tärkeää, suositus on 2-3 litraa vuorokaudessa. Avanneleikatulla ei ole ravitsemuksen suhteen mitään ehdotonta kieltoa, mutta esim. kypsentämättömiä kasviksia, kuorellisia hedelmiä ja vihanneksia (esim. tomaatti, viinirypäleet ja mandariinit) ja huonosti sulavia ruokia (esim. täysliha, sienet, kuivatut hedelmät, salaatin lehdet ja pähkinät) kannattaa nauttia varoen. Mikäli suolisto sietää hyvin em. tuotteita, ei niiden syömiselle ole mitään estettä.

  Hyvin kypsennetyt puurot ja vellit ovat hyviä ja suolistoystävällisiä ravinnonlähteitä. Maitotuotteet ovat tärkeä proteiinin ja kalsiumin lähde. Mikäli laktoosi aiheuttaa oireita, kannattaa kokeilla laktoosittomia tuotteita tai esim soija- ja kauravalmisteita. Kaasua aiheuttavia tuotteita, esim. sipuli, paprika, xylitoli ja herneet, kannattaa nauttia kohtuudella, tai tarvittaessa jättää kokonaan pois. Lihatuotteista kannattaa valita mahdollisimman pehmeärakenteinen tuote, esim. kala tai broileri.

  Ohutsuoliavanneleikatuilla suolatasapaino on usein alhainen, joten lisäsuolan käyttö ruokailun yhteydessä on suositeltavaa. Paksusuoliavanneleikatuilla suoli toimii usein harvemmin ja ummetuksen riski on suurempi. Mikäli paksusuoliavanneleikatulla uloste on kovaa, voi käyttää esim. luumumehua tai tarvittaessa apteekista saatavia pehmikkeitä.

  Minulla ei ole ravitsemusterapeutin koulutusta, joten en valitettavasti pysty antamaan tarkkaan suunniteltua esimerkkiä päivän ruokalistasta. Toivottavasti sait apua em. ohjeistuksista. Tarvittaessa suosittelen ottamaan yhteyttä ravitsemusterapeuttiin.

Onko jotain tiettyjä ruokia, mitä ohutsuoliavanteen omistajan pitäisi vältellä? Toisaalta taas, onko jotain mitä on avanteen takia suositeltavaa syödä?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Periaatteessa ruokailun suhteen ei ole mitään ehdottomia ruokarajoituksia, mutta ns. huonosti sulavia sekä kuorellisia ja siemeniä sisältäviä ruokia kannattaa kokeilla varovasti, koska ne saattavat aiheuttaa suolitukoksen. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi punainen liha, pähkinät, tomaatti, viinirypäleet, salaatti ja sitrushedelmät.

  Ohutsuoliavanne toimii usein vilkkaasti ja kaikki ruoka ei välttämättä ehdi imeytyä. Tällöin pussiin voi tulla sulamatonta ruokaa. Suolatasapaino saattaa olla matala, mikä ilmenee esim. päänsärkynä. Ohutsuoliavanneleikatun kannattaa juoda esim. vichyä (hiilihapotonta) veden sijaan. Suolakurkut ja perunalastut ovat myös hyviä suolanlähteitä.

Ystävälläni on ollut nyt vuoden ajan ohutsuoliavanne, ja pussin vaihto on edelleen erittäin hankalaa, koska suoli toimii niin aktiivisesti. Avanteesta tulee lähes koko ajan vähintään sappinestettä, joten ystäväni täytyy vaihtopäivinä odottaa koko päivän ajan sopivaa muutaman minuutin hetkeä, jolloin hän ehtisi tehdä sidoksen. Sidostyyppi sinänsä on nyt helpompi tehdä kuin edellinen malli, jonka vaihtaminen oli hitaampaa. Ystäväni vaihtaa pussin joka toinen päivä, ja joutuu olemaan vaihtopäivän kokonaan syömättä ja juomatta, jotta jossain välissä saisi vaihdettua pussin. Hän syö raskaan aterian vasta illalla 21-23 maissa, ja sen seurauksena myös nukkumaan meno siirtyy pitkälle aamuyölle. Myöskään edellisen illan ruokailun aikaistaminen alkuiltaan tai kevyen aamiaisen syöminen pari tuntia ennen vaihtoa ei auta – silloin avanteesta tulee koko ajan ulostetta. Kierteen seurauksena ystäväni sanoo menettäneensä elämänhalunsa, ja työntekokin kärsii kun joka toinen päivä menee pussin vaihtamiseen. Ystäväni on lopen uupunut henkisesti ja fyysisesti ja on alkanut puhua itsetuhoisia asioita. Ystäväni kokemuksen mukaan sairaalan avannehoitaja ei ole pystynyt antamaan sen tarkempia ratkaisuehdotuksia kuin ”Yritä löytää sopiva rytmi ja koita nyt jotenkin pärjätä”. Ystäväni ei ole halukas keskustelemaan tilanteestaan terapeutin kanssa, sillä henkinenkin tasapaino kuulemma palautuisi jos vain pussin vaihdon saisi toimimaan aamuisin niin, että siihen menisi korkeintaan pari tuntia. Ystäväni alkaa olla myös liian uupunut etsiäkseen tilanteeseen itse apua. Keneltä tällaiseen pussinvaihto-ongelmaan voisi saada paneutuvampaa ohjausta, ja mitä minun huolestuneena läheisenä kannattaisi tässä tilanteessa tehdä?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ikävä kuulla, että ystäväsi elämänlaatu on heikentynyt avanteen myötä. Ohutsuoliavanne saattaa tosiaan tuottaa runsaastikin löysää ulostetta ja toimii usein muutaman tunnin päästä ruokailusta. Suosittelisin kokeilemaan kuitupitoista ruokaa, josko uloste hieman kiinteytyisi. Apteekista saatavia ns. ripulilääkkeitä voi myös kokeilla, mikäli uloste on todella löysää ja juoksevaa. Onko hän kokeillut vaihtaa pussia heti aamulla herättyään ennen aamupalaa? Tällöin suolen toiminta on usein rauhallisempaa. On tärkeää, että ateriarytmi pysyisi säännöllisenä ja juominen olisi riittävää, koska muuten aliravitsemuksen ja elektrolyyttihäiriöiden riski on suuri. Mikäli olo on jatkuvasti voipunut, suosittelen kääntymään lääkärin puoleen.

  Avannehoitaja on ensisijainen apu sidosongelmissa. Ystäväsi voisi ottaa häneen uudestaan yhteyttä ongelman ratkaisemiseksi. Avannesidos kannattaa leikata/muotoilla valmiiksi ennen vanhan pussin poistoa ja ottaa kaikki tarvittavat tarvikkeet lähelle, jotta sidosvaihto olisi mahdollisimman helppo. Suosittelisin vaihtamaan sidoksen aamulla ennen aamupalaa.

  Ystäväsi on onnellisessa asemassa, kun hänellä on sinunkaltaisesi läheinen. Läheinen on korvaamaton kuuntelijana ja tukijana. Mikäli ystävälläsi on itsetuhoisia ajatuksia, täytyy siihen ehdottomasti hakea ammattiapua vaikka hän ei olisikaan siihen heti suostuvainen. Toivottavasti ystäväsi sidosvaihto-ongelmat helpottuisivat ja elämä avanteen kanssa olisi helpompaa.

Olen 30-vuotias mies ja minulla on ohutusoliavanne. Haluaisin käydä treffeillä, mutta minua huolestuttaa paljon avanteestani kertominen ja oma kehonkuva ja tuo pussi joka roikkuu aina matkassa. Osaatko kertoa muiden ihmisten kokemusksista tai omistasi asiaan liittyen? Kiitti!

Huolestunut
  Vertaistuki Jarmo vastaa:

  Hei,

  Kysymyksesi on tärkeä. Siihen ei mitään suoraa ”oikeaa” vastausta ole olemassa. Ja kerron omasta kokemuksesta, sillä minulla ei ole muilta kokemustietoa.
  Itselläni oli teini-iässä ensimmäisen kerran ohutsuoliavanne yläasteen aikana. Silloin alkoivat tytöt kiinnostaa ja ajatukseni pussia kantaessani oli, että en tule saamaan mitään kontaktia tyttöihin ja en siis edes yrittänyt. Myös ujouteni oli siinä yksi tekijä. Lopulta halusin J-pussi leikkauksen. Tämä ihan siitä syystä että olisi yksi ”este” vähempänä, kun olin yhteen tyttöön kovasti ihastunut.

  Nyt aikuisiällä kun loppuiän avanne tehtiin, olin silloin jo parisuhteessa. Leikkauksesta ja avanteesta puhuimme avoimesti ja siihen liittyviä keskusteluja käytiin silloin kun minusta tai puolisostani siltä tuntui. Aratkin asiat tietenkin käytiin läpi (miten seksi, onko vaikutusta lapsen saamiseen jne). Avoimuus auttaa!
  Eron jälkeen mielessäni kävi ajatus siitä että mitenkäs nyt!? Kuinka minä tässä nyt tapailun aloitan ja mitenkä se tulee onnistumaan? Olin siis samassa tilanteessa kuin sinä. En minäkään asiassa mikään expertti ole ja mitä tässä kerron, on oma kokemukseni.

  Oikeastaan suurin asia mikä täytyy olla itselle selvä on, että minä itse hyväksyn itseni sellaisena kuin olen. Tämä oman kehon hyväksyminen pusseineen on ihan varmasti yksilöllistä ja se asia ottaa aikansa riippuen ihmisestä ja monesta asiasta. Itselläni on kehon kanssa sopimus, että hyväksymme toisemme sellaisena kuin olemme. Muutakaan en voi olla kuin tällainen.
  Tämän ajatuksen kautta tapailussa olen ollut itsevarmempi ja huomannut etteivät naiset ”tuijota” vain ulkokuorta ja heille on ollut minuun tutustuminen täysin luonnollista. Jos vastapuoli on pinnallinen tai muuten avanne on este sille, että tapailu ja seurustelu on mahdottomuus, silloin hän ei ole minua varten. Pakkeja ja kieltäytymisiä jos ja kun tulee, täytyy miettiä että tämä kokeiltiin. Niinhän se menee vaikkei avannetta olisikaan. Se että missä vaiheessa kertoa avanteesta on ihan siitä kiinni miltä itsestä tuntuu. Itselläni se tulee siinä kun kerrotaan omasta elämästä jne. (on se sitten ennen tapaamista viestittelyllä tai ihan nenätysten) ja itse olen kokenut sen mukavammaksi, että viestittelyvaiheessa olen itsestäni kertoessa ottanut sairauteni esille ja että mikä minulla on. Sen jälkeen on helpompi tavata kun asia on jo otettu puheeksi. Tämäkin siis yksilöllistä missä vaiheessa sen ottaa esille.
  Jos seksuaalisuus mietityttää kovastikin niin ota yhteys avannehoitajaasi ja puhukaa josko seksuaaliterapeutti voisi olla sinulle apuna ja tukena. Hän on ihminen jolla on tähän asiaan hyvä ammattitaito, jonka takia sitä suosittelen.

Minulla on tiedossa leikkaus, jossa minulle tulee avanne.

Olen vielä työelämässä. Mietin, kuinka kerron (jos kerron) avanteesta lähipiirille, ystäville ja työpaikalla. Pelkään, että minuun suhtaudutaan eri tavalla. Huomaavatko kaikki avanteen? Mietin myös, että voisinko olla kertomatta, jos sitä ei huomatakaan. Kiitos!

-NIMIM. EPÄTIETOINEN
  Vertaistuki Jarmo vastaa:

  Kehottaisin avoimuuteen asiassa. On helpompi elää, kun asia on tiedossa lähipiirillä, ystävillä ja töissä kuin se, että elää jatkuvassa jännityksessä, että milloin se tulee esille ja missä tilanteessa. Kannattaa myös miettiä miten kykenee tilanteessa, jossa paljastuu kertomaan asiasta. Itse elin asiaa salaillen hetken (osalta ihmisistä) ja koin juuri, että avanteeni tuli julki sellaisessa tilanteessa mikä oli todella kiusallinen paikka alkaa selittämään. Tämä opetti kantapäänkautta minulle sen, että kerro asiasta itse sellaisessa hetkessä kun se itsellesi on hyvä. En väitä että kertominen olisi helppoa, mutta se helpotti ainakin itselläni sitä, ettei tarvitse jatkuvasti salailla. Henkinen taakka vähenee kertomisen myötä huimasti.
  Omalle työkaverille kerroin juuri silloin kun odotin leikkausta, että tällainen on tulossa ja tietenkin työterveyshuolto oli palaverissa mukana. Työpaikalla tieto oli muutamilla, jotka olivat tutuimpia minulle ja itse silloin vielä olin sairaalassa ja annoin työkavereille luvan kertoa mitä minulle oli tehty. Tavallaan annoin muiden tehdä työn ja itse valmistuin tapaamaan sitten jo avanteestani tietoiset ihmiset.
  Avannettahan ei päällepäin huomaa. Töissä sijaiset ovat hieman ihmeissään kun kerron, että minulla on avanne. Yleensä tämä kertominen tulee esille niitä näitä jutellessa. En minä pidä tiedotustilaisuutta asiasta vaan joskus normaalissa keskustelussa se jotakin kautta nousee esille. Tekemäni jutut FinnIlco lehteen ovat myös tulostettuna kahvihuoneessa. Joskus ne siihen joku nostaa esille.
  Minulla on kavereita paljon ja niin päätin, että tehdäänpä facebookiin omaan profiiliini sellainen julkinen juttu/selvitys mistä käy selville mikä minulla on ja miksi. Se on ollut hyvä, koska alkoi jossakin vaiheessa tympäistä koko elämäntarinan kerronta uudelleen ja uudelleen ja nyt se on siellä kaikilla luettavissa. Urheilujoukkueessani on muutamia, jotka tiesivät tästä aiemmin, mutta sinnekin olen joukkueen faceryhmään laittanut tiedon. Ja saunaillassahan se sitten oli konkretiaa kun sen näkivät.
  Olen halunnut asian laajaan tietoisuuteem myös siksi, että jos minulle joskus sattuu kavereiden kanssa, pelitilanteessa, pelireissuilla tai töissä jotakin, ihmiset eivät sitten ole ihmeissään ja voivat auttaa tai osaavat apua tilatessaan kertoa taustastani. Eli en siis suosittele olemaan kertomatta, vaikka sitä ei huomattaisikaan.

Voiko uloste muuttaa avanne pastan väriä?

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Uloste voi muuttaa pastan väriä, mikäli pääsee kosketukseen sen kanssa.

Hei, kysyn mieheni puolesta. Hänellä on ollut nyt ohutsuoliavanne puolisen vuotta. Kaikki on muutoin mennyt suht hyvin, mutta avannepussista tuleva jatkuva haju on iso ongelma. Hän on kokeillut useampi merkkisiä tyhjennettäviä pusseja, mutta tähän ongelmaan ei ole saatu apuja. On kokeiltu myös hajusuihkeita sekä hajupatruunoita, mutta mistään ei ole saatu apuja. Olisiko sinulla kokemusta, mistä olisi apua. Olisimme kiitollisia vinkeistä, jos niitä löytyisi. Kiitos!

  Avannehoitaja Sanna vastaa:

  Ensimmäiseksi kannattaa tarkastaa, että pussi on hyvin kiinni pohjalevyssä (mikäli kaksiosainen tuote käytössä) ja ettei pohjalevyn alle ole päässyt valumaan ohutsuolieritettä. Pussi on hyvä vaihtaa päivittäin, jotta suodatin ei tukkeudu. Pussia kiinnittäessä kannattaa varoa painamasta suodattimen päältä, ettei se vaurioidu ja menetä toimintakykyään. Pussia tyhjentäessä tyhjennysaukko on hyvä pyyhkiä huolellisesti, ettei reunoille jää ulostetta.

  Markkinoilta on saatavilla myös erilaisia deodorantteja tähän tarkoitukseen sekä pussiin laitettavia hajua sitovia ns. tyynyjä/rakeita. Ohutsuolierite on jo olemassaan hyvin entsyymipitoista, mutta ruokavaliolla pystyy yksilöllisesti jonkin verran asiaan vaikuttamaan. Kannattaa välttää esim. runsaasti kaasua muodostavia tuotteita (esim. sipuli, paprika, herneet, kaali).

  Toivottavasti näistä vinkeistä löytyisi teille apu!

Teidän tuotteiden laatikossa tulee mukana sellaisia korvallisia tarroja, mihin ne on tarkoitettu?

  Tarrat ovat suodatintarroja. Niillä voi peittää suodattimen uimisen tai kylvyn ajaksi, jotta suodatin ei kastu. Beigen väriset avannepussit vaativat suodatintarran myös suihkun aikana. Suodatintarran toinen käyttö on tukkia suodatin, jos halutaan jostain syystä estää ilman (suolikaasun) pääsy ulos pussista. Tällöin pussi tosin alkaa pullistua.

Minulla on paksusuoliavanne ja ongelmanani on ihonsuojalevyreunasta jäävä sitkeä liimaranki, se ei lähde iholta muuta kuin kalliilla ihonsuojapyyhkeillä. Myös pikkuhousujen vyötäröresorit ovat liimassa, jota ei myöskään saa helposti puhdistettua. Vaikka avannetarvikkeet ovat ilmaisia, kuluu rahaa aika paljon ihon puhdistamiseen kuin myös vaatehuoltoon. Olisiko em. ongelmaan halvempaa ratkaisua kuin kalliit ihonsuojapyyhkeet?

  Jos vesipesu ei riitä alueen puhdistamiseen niin tarkoitukseen tarkoitetut pyyhkeet/aineet lienevät juurikin se oikea (avannehoitajienkin suosittelema) tapa. Puhdistustuotteiden hinta vaihtelee valmistajittain ja jopa alueittain. Puhdistuspyyhkeen käyttö on kuitenkin halpa hinta, jos sillä saadaan iho puhtaaksi ja pysymään kunnossa ja ehkäistään mahdollisia iho-ongelmia.

  Avannehoitaja vastaa:

  Olen samaa mieltä, että puhdistuspyyhkeet ovat pieni hinta terveestä ihosta ja puhtaista vaatteista. Minullekaan ei tule mitään kikka kolmosta mieleen, sillä jos vesipesu tai kaupasta saatavat puhdistuspyyhkeet eivät liimajämiä irroita, on suositeltava vaihtoehto puhdistukseen tarkoitetut pyyhkeet. Kannattaa kokeilla myös pohjalevyn irroitukseen tarkoitettua sprayta, josko se vähentäisi ongelmaa.

Minulle tehdään suurella todennäköisyydellä ohutsuoli avanne piakkoin. Moneen asiaan olen löytänyt netistä vastaus mutta yhteen en. Minkälaisista kustannuksista puhutaan noin suurinpiirtein näistä pusseista jne ja korvaako Kela yhtään?

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Saat hoitotarvikkeet maksutta oman kuntasi hoitotarvikejakelusta tai mikäli kunnallasi on Coloplastin kotijakelupalvelu käytössä, niin tuotteet veloituksetta kotiin toimitettuina. Voit kysyä lisätietoja omasta hoitotarvikejakelustasi tai Coloplastin asiakaspalvelusta (09) 8946 750.

Minulla on avanne ja söin vahingossa kesäkurpitsaa, jossa olikin vielä siemeniä. Onko tästä jotain haittaa? Itse en ole vielä mitään huomannut.

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Avanneleikatun ruokavaliossa suositellaan välttämään siemenien syöntiä. Kesäkurpitsa, jos se on keitetty tai uunissa laitettu, on usein hyvin pehmeää ja pieni määrä siemeniä ei haittaa yleensä, mutta on aina kovin yksilöllistä. Joka ruokapala pitää pureskella erittäin hyvin ennen nielemistä, jotta ruuansulatus lähtee käyntiin. Tuoreella avanneleikatulla on tärkeä välttää siemenien syöntiä, koska suolitukosriski on suurimmillaan heti leikkauksen jälkeen ja vähenee ajan kanssa.

Onko liman erittyminen peräsuolesta normaalia, jos on paksusuoliavanne?

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Liman erittyminen peräsuolesta on melko tyypillistä. Todennäköisesti sinulla on peräsuolen loppuosa jäljellä ja avanne on väliaikainen. Limaneritys voi olla ajoittain runsastakin ja kiusallista. Muista huolehtia hyvästä hygieniasta. Tarvittaessa voit olla omaan avannehoitajaasi yhteydessä.

Minulla oli avanne, joka suljettiin leikkauksessa. Minulla on kaapissa yhä runsaasti avaamattomia avannetuotepakkauksia. Miten voin parhaiten kierrättää ne? Voiko niitä lahjoittaa jonnekin?

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Kannattaa olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai hoitotarvikejakeluun ja kysyä sieltä toimintaohjeita.

Onko suositeltavaa käyttää irrotusainetta avannepussia vaihdettaessa vai irrottaa se käsin ilman suihkeita? Mieheni käyttää Niltac irrotusainetta aina vaihtaessaan pussia ja pelkään, että aine voi aiheuttaa jotain ärsytystä pitemmällä aikavälillä tai jotain muuta vaivaa itse aineesta johtuen.

  Tuoteasiantuntija _ vastaa:

  Avannesidosta vaihdettaessa on suositeltavaa käyttää pohjalevyn poistosuihketta, mikäli se helpottaa vaihtorutiinia ja etenkin, jos pohjalevy on tiukasti kiinni ihossa. Iho rasittuu vähemmän, kun sidos irtoaa ihosta helpommin. Voit kysyä lisäneuvoja tuotteen valmistajalta tai Coloplastin asiakaspalvelusta (puh. 09 8946 750, avoinna arkisin klo 8-17).